11 Ιουνίου 2017

Χρ. Βερναρδάκης: Μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, συνταγματική αναθεώρηση και εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης



«Μπροστά μας έχουμε τρεις μεγάλες πρωτοβουλίες: Η πρώτη είναι η μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, η δεύτερη είναι εκείνη της συνταγματικής αναθεώρησης και η τρίτη το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, από το βήμα ημερίδας για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πυλαία. Ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για συμμετοχικές διαδικασίες, ανοιχτής διαβούλευσης ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Βεβαίως η κυβέρνηση δεν ανοίγει μια διαβούλευση χωρίς γωνίες».

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης επισήμανε ότι δεν μπορεί η απλή αναλογική να υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή και να μην εφαρμόζεται στην αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλες τις δομές αντιπροσώπευσης, σχολίασε ότι το ζήτημα των περιορισμένων θητειών πρέπει να κατέλθει και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης ενώ υπογράμμισε ότι «η πρωτογενής εξουσία της κοινότητας επί των αιρετών θα πρέπει να επισφραγίζεται με το δικαίωμά τους να τους ανακαλεί μέσω δημοψηφισματικών διαδικασιών».

Σε επίπεδο συμμετοχικών θεσμών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι θεσμοί αυτοί, που ορίζονται στο κεντρικό πολιτικό σύστημα ως προς τη συνταγματική αναθεώρηση, περιλαμβάνουν τις λαϊκές συνελεύσεις και τα τοπικά δημοψηφίσματα, επισήμανε ότι παρέχεται από το Σύνταγμα η δυνατότητα για την, κατόπιν εξουσιοδότησης προς την αυτοδιοίκηση έκδοση, κανονιστικών προτάσεων που αφορούν θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, σημείωσε ότι η δομή της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αντανακλά τη διάκριση μεταξύ πόλης και υπαίθρου και υπογράμμισε ότι πρέπει να κυρωθεί το άρθρο 5 του ευρωπαϊκού χάρτη τοπικής αυτονομίας και να εξεταστεί σοβαρά η επικύρωση του πρόσθετου πρωτοκόλλου του ευρωπαϊκού χάρτη τοπικής αυτονομίας που αφορά το δικαίωμα συμμετοχής των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις. Σε επίπεδο δημοσιονομικό σημείωσε ότι ένα τμήμα του τοπικού προϋπολογισμού των ΟΤΑ πρέπει να αποδίδεται στην κοινότητα και να καταρτίζεται με αμιγώς συμμετοχικές διαδικασίες.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση σχολίασε ότι πρέπει να υπάρχει «μια τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική του πολιτεύματος με έμφαση στις δομές της άμεσης δημοκρατίας και με νέα εργαλεία άσκησής της, ουσιαστικοποίηση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και μια άλλη γεωγράφηση και κατοχύρωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και της πρόσβασης σε αυτά». Ο αντίλογος στα παραπάνω, όπως είπε, είναι ο γνωστός νεοφιλελευθερισμός που κινείται στη λογική του μικρότερου κράτους και των ιδιωτικοποιήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου