09 Μαρτίου 2017

Συνεργασία Παρευξείνιας Τράπεζας-Παγκόσμιου Κέντρου Υποδομών


Αδρανή ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία αναζητούν επωφελείς επενδύσεις χωρίς μεγάλο ρίσκο, στοχεύει να ενεργοποιήσει τα επόμενα χρόνια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η συνεργασία μεταξύ της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου («Παρευξείνιας») και του Παγκόσμιου Κέντρου Υποδομών («GI Hub»). 

Η συνεργασία μεταξύ της διακρατικής τράπεζας και του GI Hub, το οποίο ιδρύθηκε το 2014 από τις χώρες του G20, επισημοποιήθηκε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, με την υπογραφή Μνημονίου Αλληλοκατανόησης (MοU) στις εγκαταστάσεις της πρώτης. 

Συνταξιοδοτικά ταμεία με διαθέσιμα κεφάλαια 60 τρισ. δολ. αναζητούν επενδύσεις 

Όπως εξήγησε ο CEO του GI Hub, Κρις Χίθκοτ (Chris Heathcote), βάσει διεθνούς έρευνας που πραγματοποίησε το Κέντρο, αυτή τη στιγμή τα συνταξιοδοτικά ταμεία (pension funds) ανά τον κόσμο διαθέτουν κεφάλαια ύψους 60 τρισ. δολαρίων, τα οποία υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 102 τρισ. στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, παρά την οικονομική τους ευρωστία, δεν μπορούν να εντοπίσουν επαρκείς επενδυτικούς προορισμούς για τα χρήματά τους.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι το 90% των pension funds δεν μπορούν να βρουν αρκετά projects για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους και ότι το 40% αυτών είναι πρόθυμο να αναζητήσει επενδυτικές διεξόδους και σε αναδυόμενες αγορές» επισήμανε ο κ. Χίθκοτ. 

Σε έργα υποδομής το 20% του χαρτοφυλακίου της Παρευξείνιας

Στην ουσία, μέσω αυτής της συνεργασίας με την Παρευξείνια, το Κέντρο αποκτά «χέρια» και «μάτια» στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, ώστε να βοηθήσει στο «ξεκλείδωμα» ιδιωτικών κεφαλαίων, που θα σπεύσουν να επενδύσουν σε δημόσιες υποδομές στη Μαύρη Θάλασσα. Από την πλευρά της, η Τράπεζα, που έχει 11 κράτη-μέλη, με βασικούς μετόχους την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρωσία, διευρύνει τη δυνατότητα στήριξης της ανάπτυξης των έργων υποδομής στην περιοχή της αρμοδιότητάς της, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, όπως εξήγησε ο πρόεδρός της, Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί (Ishan Ugur Delikanli). Ήδη, γνωστοποίησε ο κ. Ντελικανλί, το 20% του χαρτοφυλακίου των χρηματοδοτήσεων της Παρευξείνιας αντιστοιχεί σε έργα δημόσιων υποδομών.

Σύμφωνα με τον κ. Χίθκοτ, η ίδρυση του GI Hub αποφασίστηκε από τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη (G20) προκειμένου να καλύψει την «ασυμμετρία πληροφόρησης που υπήρχε στην αρένα των έργων υποδομής». Με άλλα λόγια, δεν υπήρχε ένας μηχανισμός ικανός να «αντιστοιχίσει» τα διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια με τα κατάλληλα έργα. Παρέχοντας στοχευμένη γνώση και συνδέοντας τον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα, το Κέντρο έρχεται να προσφέρει αυτόν τον μηχανισμό. 

Τα παραδείγματα της Βρετανίας, της Κολομβίας και των Φιλιππίνων

«Για να υπάρξουν αποτελέσματα βέβαια, χρειάζεται πολύς χρόνος, αν και υπάρχουν παραδείγματα χωρών, που πέτυχαν άλματα σε λίγα χρόνια. Το 1997, το Ηνωμένο Βασίλειο στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα (για τα έργα υποδομών). Μέσα σε πέντε χρόνια είχε να παρουσιάσει 960 έργα υποδομών. Κι αυτό, διότι υπήρχε η πολιτική βούληση, αλλά βέβαια ήταν και πολύ καλύτερη η οικονομική συγκυρία. Ακόμη όμως και χώρες με οικονομικά προβλήματα, όπως η Κολομβία και οι Φιλιππίνες, διπλασίασαν τις επενδύσεις τους σε υποδομές, όταν στράφηκαν στον ιδιωτικό τομέα» εξήγησε ο κ. Χίθκοτ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου