07 Μαρτίου 2017

Συνήγορος του Πολίτη: Όχι μόνο οικονομική, αλλά και ανθρωπιστική η κρίση




Κατερίνα Κανάκη - «Η μετεξέλιξη της πολυετούς οικονομικής, δημοσιονομικής κρίσης σε ευρύτερα κοινωνική, με χαρακτηριστικά πλέον ανθρωπιστικής, πιστοποιείται από τα πορίσματα του Συνηγόρου», τόνισε ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης κατά την παράδοση της έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2016 στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Όπως είπε, πλέον η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε ανθρωπιστική, ενώ διευρύνεται η έννοια των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και σε άτομα τα οποία μέχρι πρότινος ζούσαν αξιοπρεπώς.

Ο Συνήγορος εξήγησε πως ρόλος της Αρχής είναι να «διαπιστώνει τις ατέλειες και αδυναμίες και να σημειώνει τα όρια λειτουργίας και απόδοσης των υφιστάμενων δομών και μηχανισμών παροχής υπηρεσιών, αλλά και τα εξασθενημένα περιθώρια αντοχής των πολιτών».

Σύμφωνα με την έκθεση που παραδόθηκε σήμερα «η πολυετής οικονομική κρίση είναι πλέον κοινωνική/ανθρωπιστική και δοκιμάζει τα όρια των πολιτών και της Πολιτείας. Η οικονομική και δημοσιονομική δυσπραγία μετά από οκτώ, πλέον, συναπτά έτη ύφεσης, συρρίκνωσης των εισοδημάτων αλλά και των δικαιωμάτων, έχει λάβει διακριτά, βαθειά χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης».

Στην έκθεση της Αρχής διαπιστώνεται ότι οι υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης και αλληλεγγύης, οι προνοιακές δομές και πολιτικές, οι φορολογικές αρχές, οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας βρέθηκαν για άλλη μια χρονιά στη πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Επιπλέον, γίνεται ειδική αναφορά στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, το οποίο χαρακτηρίζει ως «ανθρωπιστική κρίση εν μέσω μιας ανθρωπιστικής κρίσης».

ΠΗΓΗ

Ακολουθεί η Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2016:



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου