07 Φεβρουαρίου 2017

Γ. Ντάισελμπλουμ: H Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που εκτιμά το ΔΝΤ



H Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που εκτιμά το ΔΝΤ, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σχολιάζοντας την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε ξεπερασμένη τη σημερινή έκθεση του ΔΝΤ, σημείωνοντας ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου έχουν ξεπεραστεί λόγω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εκφράζει επίσης την έκπληξή του για την «σκληρότητα» -όπως είπε- των σχολίων του ΔΝΤ.

Προσέθεσε μάλιστα ότι αν και έχει γίνει κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα. Σημείωσε πάντως πώς δεν βλέπει δυνατότητα κουρέματος του χρέους, αλλά μόνο το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του.

Προτεραιότητα για την Κομισιόν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, δήλωσε η εκπρόσωπός της, Αννίκα Μπράιντχαρτ. Στον απόηχο της συνεδρίασης του ΔΝΤ το βράδυ της Δευτέρας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι ο κανονισμός του ESM προβλέπει τη συνεργασία με το Ταμείο «όπου είναι δυνατό», ενώ επανέλαβε πως η Κομισιόν θεωρεί «αξιόπιστες και φιλόδοξες» τις πολιτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα. 

Κύκλοι ευρωζώνης: Εξαιρετικά απαισιόδοξο το ΔΝΤ

Παράγοντες της ευρωζώνης κατέστησαν σήμερα περισσότερο παρά ποτέ σαφές ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το θέμα της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι της ευρωζώνης, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες και δεν λαμβάνουν υπόψη τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιοι κύκλοι, ωστόσο, δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάποιες κινήσεις καλής θέλησης όσον αφορά το ελληνικό χρέος, υπό τον απαράβατο όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Τέλος, πηγές της ευρωζώνης βεβαιώνουν ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με την ελληνική πλευρά ούτως ώστε να μπορέσουν να φτάσουν, το ταχύτερο δυνατό, σε μία λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

ΔΝΤ: Ζητούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρά τον διχασμό

Η αντιπαράθεση με τις ευρωπαϊκές Αρχές για τους όρους και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος οδήγησε σε έναν σπάνιο δημόσιο διχασμό του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εν μέσω αυξανόμενων ερωτημάτων για τη συμμετοχή του, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για τη συζήτηση της έκθεσης που είχαν συντάξει στελέχη του για την ελληνική οικονομία, το Ταμείο εξέδωσε μία ασυνήθη ανακοίνωση, παραδεχόμενο ότι το Συμβούλιό της ήταν διχασμένο για τα συμπεράσματά της έκθεσης, σημειώνει η εφημερίδα.

Επισημαίνει, ειδικότερα, τη διαπίστωση στην ανακοίνωση του Ταμείου ότι «κάποια (μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου) είχαν διαφορετικές απόψεις για τη δημοσιονομική πορεία και τη βιωσιμότητα του χρέους (της Ελλάδας)». Το Συμβούλιο του ΔΝΤ συνήθως λειτουργεί συναινετικά, με τις συζητήσεις που γίνονται σε αυτό να κρατούνται μακριά από τη δημοσιότητα, σχολιάζει η εφημερίδα.

Το ΔΝΤ, συνεχίζει, δεν αποκάλυψε ποια μέλη του είχαν αντιρρήσεις, αλλά η ανακοίνωση δείχνει την ευαισθησία γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας και ένα από τα βασικά πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δίνει μάχη επί σχεδόν δύο χρόνια με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα του ελληνικού χρέους. Δείχνοντας προς τη διαμάχη με την Ευρώπη, το ΔΝΤ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι οι περισσότεροι διευθυντές συμφώνησαν πως «η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή τώρα, δεδομένης της εντυπωσιακής προσαρμογής που έχει κάνει έως τώρα, η οποία αναμένεται να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμά περίπου 1,5% του ΑΕΠ». Πρόσθεσε, όμως, ότι «κάποιοι διευθυντές τάχθηκαν υπέρ ενός πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018», όπως προβλέπει το πρόγραμμα του 2015.

Οι «περισσότεροι διευθυντές πρόσφεραν επίσης τη στήριξή τους στην άποψη ότι «παρά τις τεράστιες θυσίες της Ελλάδας και τη γενναιόδωρη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, θα χρειασθεί περαιτέρω ελάφρυνση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους».

Σε ένα προφανές «καρφί» στους Ευρωπαίους εταίρους του ΔΝΤ, σημειώνει η εφημερίδα, η ανακοίνωσή του ανέφερε ότι αυτοί οι διευθυντές τόνισαν, επίσης, «την ανάγκη να υπολογισθεί η ελάφρυνση με βάση ρεαλιστικές υποθέσεις για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτυγχάνει πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου