09 Φεβρουαρίου 2017

Στον Έβρο η Έφη Αχτσιόγλου: Αν δεν θέλαμε να να δώσουμε τη μάχη για τους εργαζόμενους δεν θα στυλώναμε τα πόδια για τις συλλογικές συμβάσεις



Με στόχο την «αδιαμεσόλαβητη επαφή με τον κόσμο της εργασίας, τη μεταφορά των θέσεων της κυβέρνησης στη μάχη που δίνει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την κατανόηση των ειδικότερων προβλημάτων των εργαζομένων και των ανέργων στις διάφορες περιοχές της χώρας και την εξεύρεση από κοινού συγκεκριμένων λύσεων» η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ολοκλήρωσε απόψε στον Έβρο τον κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους σε όλη τη χώρα.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί η ανεργία στον Έβρο μέσω ενός στοχευμένου για την περιοχή προγράμματος, εξέφρασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε σήμερα με τις διοικήσεις των εργατικών κέντρων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης.

Η υπουργός αναφέρθηκε στη σταθερή θέση της κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις, τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξει νομικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παρεμβάσεις για τη βιομηχανία ζάχαρης.

Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε πως οι συναντήσεις με τις διοικήσεις των εργατικών κέντρων καταδεικνύουν «ότι εμείς σεβόμαστε το συνδικαλισμό, τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και όλη αυτή την ιστορική διαδικασία της εκπροσώπησης των εργαζομένων». Χαρακτήρισε ουσιαστικές τις κινήσεις του υπουργείου ως προς την καταγραφή των συγκεκριμένων προβλημάτων της κάθε περιοχής και την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, αλλά και συμβολικές όσον αφορά στην απαξίωση που είχε υποστεί ο συνδικαλισμός και τα εργατικά κέντρα κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Η υπουργός εργασίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισχυρή και καθοριστική όπως χαρακτηριστικά είπε παρέμβαση της κυβέρνησης για να λειτουργήσει η βιομηχανία ζάχαρης στην Ορεστιάδα και να είναι ο φορέας οικονομικής δραστηριότητας που στηρίζει την περιοχή, καθώς και στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος» για την εξεύρεση μίας διάδοχης κατάστασης. Επανέλαβε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υποστήριξη με κάθε τρόπο του κόσμου της εργασίας σημειώνοντας πως «Αν δεν θέλαμε να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους ή να δώσουμε τη μάχη δεν θα στυλώναμε τα πόδια για τις συλλογικές συμβάσεις στην αξιολόγηση».

Διευκρίνισε πως υπάρχει επίγνωση της έξαρσης των αυθαιρεσιών όπως αυτή καταγράφεται μέσω των καθημερινών καταγγελιών τόσο στο υπουργείο όσο και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων καθώς «όταν έχεις ένα σωματείο, μια συλλογική σύμβαση σε κλαδικό επίπεδο να δημιουργεί κάποιους βασικούς όρους, ένα δίχτυ προστασίας τότε και τα φαινόμενα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας μειώνονται».

Κατέστησε σαφές πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη βγαίνει ούτε ένα ευρώ δημόσιου χρήματος σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, πρόθεση που όπως είπε σύντομα θα μεταφραστεί και σε θεσμικό πλαίσιο.

Σημειώνεται πως την υπουργό συνόδευαν στις συναντήσεις της ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Θανάσης Ηλιόπουλος καθώς και οι τρεις βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καϊσας, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στην Αλεξανδρούπολη ήταν ο πρώτος σταθμός της υπουργού, η οποία εκτιμά πως η καλή λειτουργία του θα βοηθήσει στην επαναφορά μιας κανονικότητας στην αγορά εργασίας. «Αυτός είναι ο στόχος μας. Το πρώτο μας μέλημα είναι να τηρηθεί η νομιμότητα και να μπει ένα φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, η οποία έχει αρχίσει και λαμβάνει έντονες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω και της αποδιάρθρωσης του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων που συνέβη την περίοδο 2010-2014» δήλωσε μετά το πέρας της επίσκεψής της.


Επανέλαβε πως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ζήτημα που τίθεται σε όλους τους τόνους στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές «απέναντι στου οποίους έχουμε όλα τα επιχειρήματα για να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων», κατά τη δεύτερη αξιολόγηση. «Μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις διαμορφώνεται πλέον ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ αντιμετωπίζονται και τα φαινόμενα παραβατικότητας και τελικά βοηθιέται ακόμη και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης γιατί εισρέουν πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία και διαμορφώνεται μία κανονικότητα και στην οικονομία» εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου.


Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πορεία και τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως η κυβέρνηση αναζητά αυτή τη στιγμή μία κοινωνικά βιώσιμη λύση για την επίτευξη της οποίας διαπραγματεύεται σκληρά. Τόνισε: «Από την πλευρά μας έχουμε υλοποιήσει σχεδόν το 80% των προαπαιτούμενων και μένουν ανοιχτά το ζήτημα των εργασιακών, ακριβώς γιατί υπάρχει αυτή η διαφωνία». Χαρακτήρισε «πρόβλημα» τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και «οικονομικά παράλογες τις απαιτήσεις του για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, όταν η ελληνική οικονομία δείχνει ότι υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί στη συμφωνία». Εκτίμησε πως θα βρεθεί γρήγορα το σημείο ισορροπίας και τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «για να εμπεδωθεί πια στην ελληνική οικονομία αυτή η τάση βελτίωσης που σημειώθηκε την προηγούμενη χρονιά».


Η κ. Αχτσιόγλου αναγνώρισε ως πολύ σοβαρό το πρόβλημα ανεργίας, το οποίο «θα επιλυθεί εφόσον βελτιωθεί και η οικονομία της χώρας». Διευκρίνισε πως η κυβέρνηση δεν κλείνει τα μάτια απέναντι στο πρόβλημα ούτε θριαμβολογεί για «τη σημαντική μείωση των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων της ανεργίας». «Κάνουμε ότι μπορούμε για να μειωθεί αυτό το ποσοστό… Μέσα από προγράμματα που υλοποιούμε, που κάνουν εξορθολογισμένη χρήση των πόρων από την ΕΕ και των χρηματοδοτήσεων, μέσα από μία στόχευση σε προγράμματα πλήρους απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, καλύπτοντας πιο ευάλωτες ομάδες, πιο νέους ή αυτούς που είναι πλησίον συνταξιοδότησης, μ' έναν τρόπο δίνεται μια σημαντική βοήθεια στους ανέργους. Μέσα από τέτοιου τύπου προγράμματα θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον κόσμο αυτόν ο οποίος έχει δικαίωμα στη δουλειά» διαβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας.

Οι σταθμοί της επίσκεψης της υπ. Εργασίας
Επίσκεψη στο νομό Έβρου πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, όπου και συναντά εκπροσώπους των εργαζομένων στα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, ενώ το πρωί επισκέφθηκε το τοπικό υποκατάστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στην Αλεξανδρούπολη.
Σε συνέχεια των επαφών που πραγματοποιεί σε όλη τη χώρα, η Υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με εκπροσώπους εργαζομένων στον τουρισμό, την καθαριότητα, τα σουπερ μάρκετ, τα σφαγεία, καθώς και στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ορεστιάδας (ΔΕΥΑΟ), τον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Ορεστιάδας, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), την Ένωση Συνεταιριστικών Οργανώσεων.


Στις συζητήσεις που διεξήχθησαν η Υπουργός ενημέρωσε για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, καθώς και για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων παρέθεσαν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της εργασίας στην περιοχή, επισημαίνοντας ιδίως το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας των νέων.
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες σχεδιασμού και υλοποίησης ενός προγράμματος απασχόλησης προσαρμοσμένου στις ανάγκες του νομού. Κοινό συμπέρασμα όλων των συσκέψεων αποτέλεσε η ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά εργασίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις βελτίωσης της καθημερινότητας των εργαζόμενων.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου