10 Φεβρουαρίου 2017

Θα αυξηθεί αν δεν επαρκεί η δαπάνη για παροχές υγείας ιδιωτών, αλλά όλοι θα έχουν σύμβαση και θα ελέγχονται



Κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς σύμβαση με το μοναδικό ασφαλιστικό ταμείο, η επιτροπή που επανεξετάζει το κόστος και το πλήθος των ειδικών θεραπειών θα κρίνει την αύξηση της δαπάνης για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, αλλά συμβάσεις θα κάνουν όλοι και σε έλεγχο θα υπόκεινται όλοι, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη.

Για πρώτη φορά στα μνημονιακά χρόνια επετεύχθη το ποσό που θα διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους Υγείας να αυξηθεί, από τα 1,402 δισ. ευρώ στα 1,525 δισ. ευρώ, σημείωσε ο κ.Πολάκης.

Σε αυτό περιλαμβάνονται ιδιωτικές κλινικές, ψυχιατρικές κλινικές, μονάδες τεχνητού νεφρού και χρόνιας αιμοκάθαρσης, κέντρα αποκατάστασης, φυσιοθεραπείες, γιατρούς που έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, όλες οι παροχές σε είδος (ταινίες ζαχάρου, συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης, οξυγόνο στο σπίτι, αναπηρικά αμαξίδια, ειδικά κρεβάτια κτλ), γυαλιά, ακουστικά, όπως και οι υπηρεσίες της ειδικής αγωγής.

Τα προηγούμενα χρόνια είχε μπει μία οροφή δαπάνης, όπως π.χ. 300 εκατ. ευρώ στα μικροβιολογικά εργαστήρια, 220 εκατ. ευρώ στις κλινικές, 110 εκατ. ευρώ στις μονάδες τεχνητού νεφρού, «από κει και πάνω υπήρχε αυτόματη περικοπή», προσέθεσε.

Πλέον ο ΕΟΠΥΥ  πληρώνει το σύνολο, δεν αφήνει χρέη

Ο ΕΟΠΥΥ από φέτος δεν παράγει πια χρέη, είπε ο κ.Πολάκης, καθώς μεταξύ άλλων άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ένας πάροχος, μία κλινική π.χ. που καταθέτει ότι έκανε νοσήλεια 50.000 ή 100.000 ευρώ.

Στο παρελθόν καταβαλλόταν το 80-90% αυτής της απαίτησης και τα υπόλοιπα δεν πληρώνονταν ποτέ, δημιουργώντας το χρέος του ΕΟΠΥΥ, που ήταν συνέχεια των ίδιων πρακτικών από τον ΟΠΑΔ, το ΙΚΑ κτλ.

Πλέον, δημιουργήθηκε «ένα σύστημα μέσα σε δύο μήνες που εκκαθαρίζει όλη τη δαπάνη που υποβάλλεται με δειγματοληπτικό έλεγχο του 10% των παραστατικών. Την πιάνει την κλεψιά αν γίνεται. Αν είναι εντάξει πληρώνει το σύνολο ή αλλιώς κάνει περικοπή από την δαπάνη που υποβλήθηκε ... έτσι έχει ελέγξει την δαπάνη στις κατηγορίες αυτές και μειώνεται και το claw-back, το ποσό που υπερβαίνει από τον πάροχο το όριο για την κατηγορία», όπως είπε ο κ.Πολάκης.

Όλοι θα κάνουν συμβάσεις και όλοι θα ελέγχονται

Παράλληλα, μπαίνουν σε συμβάσεις όλοι οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, και όσοι δεν ήταν μέχρι σήμερα, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. «Δεν θα πληρώνει ο ασθενής τον πάροχο και θα έρχεται να παίρνει τη δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ ... θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ κατ' ευθείαν έχοντας τη δυνατότητα να τους ελέγχει ... αν δεν έχεις σύμβαση με κάποιον δεν μπορείς να τον ελέγξεις, ούτε ξέρεις το ύψος της πραγματικής δαπάνης».

Μία από αυτές τις κατηγορίες είναι και η ειδική αγωγή, που «το κόστος της πλήρωναν στη συντριπτική πλειοψηφία οι ασθενείς, σε λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές και το έπαιρναν μετά από το ταμείο τους ... Τώρα θα πληρώνουμε αυτούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες. Εκτιμήσαμε ότι το ποσό που δόθηκε π.χ. πέρυσι, τα 105 εκατ. ευρώ, είναι υπερβολική δαπάνη, έχει μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια. Βάλαμε όριο δαπάνης που σε κάποιους φάνηκε χαμηλό», όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι παρά τις αιτιάσεις, «κανένα παιδί με σοβαρό πρόβλημα δεν πρόκειται να μείνει χωρίς κάλυψη».

«Κανείς δεν μπορεί να ζήσει, ειδικά στους καιρούς της κρίσης, χωρίς να κάνει σύμβαση με το μοναδικό ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας», απάντησε εξάλλου σχολιάζοντας την πιθανότητα επαγγελματίες να επιλέξουν να μείνουν εκτός συστήματος. «Με αυτή τη λογική, μεγάλες ιδιωτικές κλινικές θα έπρεπε να μην έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, έχουν όμως», σημείωσε.

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου δόθηκε παράταση ώστε οι γονείς να καταθέτουν τα παραστατικά με τον παλαιό τρόπο, ενώ «συγκροτήθηκε επιτροπή στην οποία συμμετέχουν όλοι, από συλλόγους και εκφράσεις των επαγγελματιών της ειδικής αγωγής, καθηγητές πανεπιστημίου, εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ, του υπουργείου ... για να καταλήξουμε στο ότι για κάθε παιδί, με συγκεκριμένο πρόβλημα, χρειάζονται τόσες και τέτοιες θεραπείες για αυτό το χρονικό διάστημα», συνέχισε ο κ.Πολάκης.

Σε αυτή τη διαδικασία, «θα υπάρξει και ανακατανομή των ποσών, δεν μπορει να έχει τιμολογηθεί λογοθεραπεία στα 15 ευρώ και εργοθεραπεία στο 1,23 ευρώ και ψυχοθεραπεία στα 2,26 ευρώ επειδή κάποιος κάποτε είχε βύσμα στο ΙΚΑ ... θα γίνουν σε μία λογική και με βάση όσα μπορούμε να δώσουμε με βάση τα δημοσιονομικά προβλήματα που έχουμε», ξεκαθάρισε.

«Εάν η επιτροπή πει "αυτές είναι οι ανάγκες της χώρας" ... και δεν φτάνει το ποσό, θα το ανεβάσουμε, δεν θα αφήσουμε κανέναν εκτός. Αλλά συμβάσεις θα κάνουν όλοι και σε έλεγχο θα υπόκεινται όλοι», διαβεβαίωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου