03 Φεβρουαρίου 2017

Δημ. Βίτσας: «Επιθετική ενέργεια» η χρήση των προσφύγων για άλλου είδους βλέψεις ή εκβιασμούς



Η χρησιμοποίηση των προσφύγων για εκβιασμούς και άλλου είδους βλέψεις είναι επιθετική ενέργεια, δεν εντάσσεται στο προσφυγικό πρόβλημα, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη, σχολιάζοντας την στάση της Τουρκίας και το κρεσέντο δηλώσεων των τελευταίων ημερών, αλλά και τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Αγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα.

Δεν συμβάλλουν στην συνεργασία, την φιλία και την αναγκαία σταθερότητα οι δηλώσεις που γίνονται από πολιτικούς στην Τουρκία, δημιουργούν μία λεκτική ένταση σε σειρά από σοβαρά ζητήματα, είπε ο κ. Βίτσας.

Η ίδια η Τουρκία, κατά τον ίδιο, έχει μπλέξει σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση και η εμπειρία λέει ότι θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο να επιλύσει τις δικές της δυσκολίες.

Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών είναι ασυνήθιστη και στην ένταση αυτών των προκλήσεων «δεν απαντάς με ένταση» αλλά επιδεικνύοντας «σταθερή αποφασιστικότητα», σημείωσε.

Αφορμή είναι κατά τον κ. Βίτσα η πρόσφατη απόφαση για την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, αλλά «υπέρτατος νόμος είναι το Διεθνές και το εσωτερικό Δίκαιο, κανείς δεν μπορεί να το υπερβεί.

«Διπλωματικά και αποτρεπτικά, εκεί που έχει ουσία, έχουμε αντιδράσει με τον πιο έντονο τρόπο, εκεί είναι το θέμα, δεν είναι το επίπεδο των δηλώσεων που θα κρίνει ποιο είναι το θέμα. Έχουμε αντιδράσει μια χαρά», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι οι ¨Ενοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται παγίως για όλα τα σενάρια πιθανοτήτων, προκλήσεις, προβοκάτσιες κτλ.

«Το προσφυγικό είναι ζήτημα ανθρωπιστικό και διεθνών συνθηκών, όπως της Συνθήκης της Γενεύης, έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται ... Το να χρησιμοποιείς πρόσφυγες για άλλου είδους βλέψεις ή εκβιασμούς, δεν εντάσσεται στο προσφυγικό, είναι επιθετική ενέργεια», ξεκαθάρισε ο κ.Βίτσας.

Η απειλή για αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, κατά τον ίδιο, είναι κάτι που δεν έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες, ενώ αντίστοιχα, δεν έχει καταγραφή αύξηση και προς την Τουρκία, άρα, στη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων, τίποτε δεν θα δικαιολογούσε την αύξηση των ροών

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε σχέδια για οποιαδήποτε περίπτωση», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου