17 Ιανουαρίου 2017

Αγρότες: Σε εξέλιξη σειρά πληρωμών, ενισχύσεων, αποζημιώσεων και προγραμμάτων (λίστα)



Σημαντικές είναι αυτές οι ημέρες για τους αγρότες καθώς είναι σε εξέλιξη σειρά πληρωμών, ενισχύσεων, αποζημιώσεων και προγραμμάτων ενώ σημαντική θεωρείται και η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ – Τα δικαιολογητικά
Το πιο σημαντικό είναι ότι από σήμερα, Τρίτη 17 Ιανουαρίου ξεκινά η καταγραφή των ζημιών της πρόσφατης κακοκαιρίας από τα ειδικά συνεργεία του ΕΛΓΑ.
Ειδικότερα σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ :
-Για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο να επικοινωνήσουν άμεσα με το αρμόδιο για την περιοχή τους Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ ή τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του Δήμου τους. Με την υποβολή της δήλωσης ζημιάς θα πρέπει να προσκομίσουν απαραίτητα και την Δήλωση Εκτροφής 2016.
-Για ζημιές στη φυτική παραγωγή να επικοινωνήσουν με τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του Δήμου τους. Με την υποβολή της δήλωσης ζημιάς θα πρέπει να προσκομίσουν απαραίτητα και την Δήλωση Καλλιέργειας 2016.
Όσον αφορά στις ζημιές που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ αλλά μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, θα πρέπει:
-Για ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο (θερμοκήπια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, γεωργικές αποθήκες) και στον εξοπλισμό αυτών (εξοπλισμός θερμοκηπίων, εξοπλισμός κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αρδευτικά συστήματα, αναγκαία μόνιμη υποστύλωση φυτικού κεφαλαίου πολυετών καλλιεργειών), στο ζωικό κεφάλαιο (χοίροι, πτηνά) καθώς και σε αποθηκευμένα προϊόντα και ζωοτροφές, να επικοινωνήσουν άμεσα με τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α του Δήμου τους και να υποβάλουν, σε διάστημα δεκαπέντε ημερών, «Αρχικές Αιτήσεις» για χορήγηση ενίσχυσης.
-Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο πολυετών καλλιεργειών δεν θα υποβληθούν «Αρχικές Αιτήσεις» για χορήγηση ενίσχυσης γιατί δεν έχει οριστικοποιηθεί το μέγεθος των ζημιών.
Σκοπός και στόχος του ΕΛΓΑ είναι να διενεργηθούν οι εξατομικευμένες πραγματογνωμοσύνες στις περιπτώσεις ζημιών που χρήζουν άμεσης εκτίμησης το συντομότερο δυνατό και εφόσον καταστεί δυνατή η πρόσβαση.
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Θέμα ημερών είναι να πραγματοποιηθούν πληρωμές και για το αγροτικό πετρέλαιο. Συγκεκριμένά, όπως είχε ανακοινωθεί, στην τρέχουσα εβδομάδα, θα αρχίσουν οι πληρωµές της επιστροφής του ΕΦΚ και όπως αναφέρουν πληροφορίες, η απόφαση θα «πατά» πάνω σε αυτή που είχε υπογραφεί από τα τέλη Σεπτεµβρίου, µε την οποία εγκρίνεται ποσό περί τα 130 εκατ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ και επιστροφές ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τα έτη 2013 και 2014.
ΟΠΕΚΕΠΕ
Μέσα στο επόμενο διάστημα αναµένεται, από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ να πιστωθούν τα υπόλοιπα χρήματα που έµειναν ως εκκρεµότητα από την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του 2016. Παράλληλα, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τρέχουν οι έλεγχοι και για όσα καθεστώτα προκύπτουν πληρωµές. Εν τω μεταξύ, μέχρι και την Τετάρτη 18/1 καλούνται να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι για την εξισωτική του 2016. Η υποβολή των ενστάσεων γίνεται στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις, Περιφερειακές Μονάδες ή Νομαρχιακές Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ είτε στους πιστοποιημένους φορείς υποβολής αιτήσεων (Πύλες ΟΣΔΕ), με την υποχρέωση των τελευταίων να τις αποστείλουν στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ εντός (5) πέντε εργάσιμων ημερών. Θυμίζουμε ότι στις 23 Δεκεμβρίου καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 223,7 εκατ. ευρώ σε 328.021 δικαιούχους για το Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για το 2016.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ
Στα ύψη αναμένεται να ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς την Τετάρτη 18/1 θα διεξαχθεί στη βουλή προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το Αγροτικό. Υπενθυμίζεται ότι την συζήτηση ζήτησε με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία, μεταξύ άλλων, καλεί την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την άρση των αδιεξόδων στον αγροτικό κόσμο. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση να ανακοινώσει ευνοϊκά μέτρα για τους αγρότες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Το ποσό των ενισχύσεων που θα λαμβάνουν οι αγρότες των μικρών Νησιών του Αιγαίου οι οποίοι καλλιεργούν οινάμπελα, πατάτες, εσπεριδοειδή, ελιές, φασόλια και τοπικά προϊόντα ΠΟΠ καθορίζει νέα υπουργική απόφαση στα πλαίσια του Προγράμματος Στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους.
Χτες 16/1 «κλείδωσε» η ημερομηνία οριστικοποίησης των ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) για το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών». Αντίστοιχα, παρατάθηκε η ημερομηνία προσκόμισης του φυσικού φακέλου σε έντυπη μορφή, στις οικείες ΔΑΟΚ, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου