19 Δεκεμβρίου 2016

Αλ. Χαρίτσης: Ξεκινά το υπερταμείο επενδύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις



Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου θα υπογραφεί και παρουσιαστεί από το υπουργείο Οικονομίας και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF) ένα νέο «υπερταμείο» fund of funds με αντικείμενο την ενίσχυση της καινοτόμου δυναμικής ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας (ΜΜΕ).

Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενδιαφερόμενους επενδυτές θα «παντρεύει» το νέο υπερταμείο που συγκροτούν το υπουργείο Οικονομίας και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, με αρχική «προίκα» τουλάχιστον 260 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αλεξ. Χαρίτσης.

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου θα υπογραφεί και παρουσιαστεί από το υπουργείο Οικονομίας και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF) ένα νέο «υπερταμείο» fund of funds με αντικείμενο την ενίσχυση της καινοτόμου δυναμικής ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας (ΜΜΕ).

Στην σχετική τελετή θα είναι παρών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου και ο πρόεδρος του Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ.

Θα ακολουθήσουν δράσεις ευρείας διαβούλευσης και ενημέρωσης των ελληνικών ΜΜΕ, καθώς αποτελεί στρατηγική επιλογή η στροφή όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, προκειμένου να γνωρίζουν τις δυνατότητες που τους ανοίγονται.

Μέσω αυτού του ταμείου συμμετοχών θα μπορούν επενδυτές να χρηματοδοτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις παίρνοντας μέρος των μετοχών τους, είπε Στο Κόκκινο ο αναπληρωτής υπουργός.

Το κράτος βάζει μία πολύ σημαντική «μαγιά», με 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, συν 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, συν τα κεφάλαια που θα δοθούν από τρίτους συμμετέχοντες ιδιώτες από Ελλάδα και εξωτερικό. Η δημόσια συμμετοχή αποτελεί εγγύηση προς τον εκάστοτε επενδυτή για την «μακροημέρευση» του ταμείου, όπως είπε.

Η στόχευση είναι σε κλάδους αιχμής όπου πλεονεκτεί η Ελλάδα, όπως ο αγροτοδιατροφικός κλάδος και οι νέες τεχνολογίες, αλλά δεν υπάρχει λογική αποκλεισμού άλλων κλάδων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ο πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση των ΜΜΕ που σήμερα δυσκολεύονται να βρουν κεφάλαια, για να ενισχύσουν και διευρύνουν τις δραστηριότητές τους, αποκτώντας την απαραίτητη εξωστρέφεια. Πρόκειται για αίτημα των ΜΜΕ σε μία σειρά από κλάδους και σε διάφορα στάδια ωρίμανσης, από το επίπεδο της start-up ως τις πιο ώριμες επιχειρήσεις που χρειάζονται τις επενδύσεις για το «βήμα παραπάνω», τόνισε ο κ.Χαρίτσης.

Ο δεύτερος είναι η προσέλκυση, μέσω του υπερταμείου αυτού, νέων κεφαλαίων. Το ενδιαφέρον είναι πολύ σημαντικό, όπως έδειξαν οι συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας στη Νέα Υόρκη, τόσο από ιδιώτες επενδυτές όσο και από τράπεζες.

Μετά την υπογραφή των συμβάσεων την Πέμπτη, με την οποία παίρνει και τυπικά «σάρκα και οστά» αυτή η πρωτοβουλία, το ενδιαφέρον θα πολλαπλασιαστεί, όπως εκτίμησε ο ίδιος.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι τόσο η ΕΤΕπ όσο και το EIF, προορίζουν αυτό το καινοτόμο επενδυτικό εργαλείο στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί ως «πιλότος» και για άλλες χώρες.

Αντιμετωπίζεται έτσι ένα διπλό πρόβλημα, των ελληνικών ΜΜΕ που σήμερα δεν μπορούν να βρουν τους επενδυτές που χρειάζονται για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση, και των επενδυτών που ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να τοποθετηθούν σε καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις και χρειάζονται μία διασφάλιση ότι αυτές έχουν τα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές για την επένδυση.

Μέσω του ταμείου που θα διαχειρίζεται το EIF υπάρχει η διασφάλιση και προς τους επενδυτές, υπάρχει η λογική να κερδίσουν και οι δύο. Με μία διαδικασία αξιολόγησης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα γνωρίζει και ο επενδυτής και η επιχείρηση ότι η σύζευξή τους θα γίνει με τους καλύτερους δυνατούς και για τους δύο. Ο διαχειριστής του ταμείου εγγυάται και έχει την ευθύνη της επιλογής επιχειρήσεων και επενδυτών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου σε συνεργασία με το EIF και βασιζόμενος στις διεθνείς πρακτικές και εμπειρίες -συνεκτιμώντας και τις τρέχουσες συνθήκες στην Ελλάδα- τείνει, σε συνδυασμό με αυτή τη «μαγιά» κεφαλαίων που προαναφέρθηκε, σε μόχλευση συνολικών κεφαλαίων 1 δισ. ευρώ περίπου.

Ο αρχικός αριθμός των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν θα είναι, σύμφωνα με μία αρχική εκτίμηση, περίπου 300-400, χωρίς πλαφόν στο ύψος της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου