19 Δεκεμβρίου 2016

Δημ. Τζανακόπουλος: Γιατί δεν έχει καμία σχέση το «κοινωνικό μέρισμα Σαμαρά» με την εξαγγελία Τσίπρα



ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψευδώς είπαν ότι μοιράζουν πλεόνασμα καθώς η δαπάνη εγγράφηκε στο 2014 «ρίχνοντας στην πραγματικότητα το πρόγραμμα έξω», ανέφερε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε στον Παραπολιτικά 90,1 FM και μεταξύ άλλων απάντησε σε ερώτηση σε σχέση με την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά προωθούσε το «κοινωνικό μέρισμα».

«Το κοινωνικό μέρισμα Σαμαρά ή έτσι όπως τουλάχιστον το ονομάσανε, δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο κάναμε εμείς και θα σας πω για ποιον λόγο. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τότε, ως κυβέρνηση, ψευδώς είπαν ότι μοιράζουν πλεόνασμα. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το πλεόνασμα του 2013, όποιο ήταν αυτό το πλεόνασμα, δεν μπορεί να μοιραστεί το 2014. Διότι αυτό το οποίο έδωσε η ΝΔ τότε εγγράφηκε στη δαπάνη του 2014, ρίχνοντας στην πραγματικότητα το πρόγραμμα έξω», είπε ο κ.Τζανακόπουλος. 

Το γεγονός ότι η Eurostat είχε επικυρώσει για το 2013 πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, δεν αναιρεί το γεγονός ότι «δεν μπορείς να το μοιράσεις εκ των υστέρων», όπως είπε. «Ό,τι μοιράζεις από εκεί και πέρα, εγγράφεται στη δαπάνη του επόμενου έτους, ό,τι μοιράζεις μετά τον Δεκέμβρη του 2013 ... Δεν είναι καθόλου διαδικαστικό, διότι ρίχνει το πρόγραμμα έξω, αδειάζει τα ταμεία και σας θυμίζω επίσης ότι δεν είχε καν ταμειακά διαθέσιμα ο κύριος Σαμαράς για να το μοιράσει και πήρε έντοκο γραμμάτιο. Όμως, το σημαντικό είναι άλλο».

«Αν θυμάστε καλά, όμως, είχε κατατεθεί με ένα άρθρο και έναν νόμο μαζί με πολλές  άλλες μνημονιακές ρυθμίσεις, αν δεν κάνω λάθος. Και ήταν και αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους η δική μας κυβέρνηση, η αντιπολίτευση τότε, δεν είχε ψηφίσει τη συγκεκριμένη επιλογή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά το μέτρο της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, «η βασική βούληση της κυβέρνησης είναι εφόσον έχει τη δυνατότητα στα επόμενα έτη να υπεραποδίδει και να υπερβαίνει τους στόχους, η βούλησή της είναι να επαναλάβει την ίδια κίνηση. Από εκεί και πέρα, αυτό εξαρτάται και από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και από τις δυνατότητες που θα έχουμε να υπερβαίνουμε τους στόχους και να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος για να επαναλάβουμε τις αντίστοιχες παροχές», διευκρίνισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου