30 Σεπτεμβρίου 2016

Το πόρισμα των «σοφών» για τα εργασιακά παρουσιάζει ο Γ. Κατρούγκαλος - «Ενισχυμένες οι θέσεις μας», εκτιμά η κυβέρνηση



Θετικά αποτιμά το Υπουργείο Εργασίας το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, καθώς εκτιμά ότι ενισχύει τις ελληνικές θέσεις για «επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή ομαλότητα»

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά παρουσιάζει την Παρασκευή ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Η «Πρόταση των σοφών», θα αποτελέσει βάση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, και θεωρείται πως ενισχύει το «οπλοστάσιο» των ελληνικών θέσεων. 

Γ. Κατρούγκαλος: Επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εργασίας, «και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα πορίσματα της Επιτροπής και, μάλιστα, με ομοφωνία ή ευρεία πλειοψηφία, ενισχύουν τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Οι μνημονιακές πολιτικές, ως βίβλος συμπυκνωμένου φιλελευθερισμού, απορρύθμισαν πλήρως την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Υπονόμευσαν όλες τις εγγυήσεις του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου, κατάργησαν ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δημιούργησαν μία εργασιακή ζούγκλα. Ήρθε, όμως, η στιγμή της επιστροφής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Για πρώτη φορά, ζήτησα και έγινε δεκτό το θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα να αποτελέσει θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επόμενη σύνοδό του της 13ης Οκτωβρίου. Οι αντιευρωπαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις θα απομονωθούν».

«Είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία, είναι ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα των επιχειρημάτων και των όπλων που έχει επιτύχει η κυβέρνηση, μην ξεχνάτε ότι στο ίδιο μοτίβο κινούνται οι απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέας Νεφελούδης. Η επιτροπή, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, προτείνει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάτι που επιδιώκει και η Αθήνα στη διαπραγμάτευση.

Ο κατώτατος μισθός

Παράλληλα, ο γενικός κατώτατος μισθός προτείνεται να καθορίζεται, όπως στο παρελθόν, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, αυτή τη φορά μαζί με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Για τον καθορισμό του, ωστόσο, προτείνεται να συνεκτιμώνται και άλλοι παράγοντες σχετικοί με την πορεία της οικονομίας, όπως ο δείκτης της ανταγωνιστικότητας, της ανεργίας ή της απασχόλησης. Για επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αντικειμενικό οικονομικό πρόβλημα, η επιτροπή προτείνει να έχουν τη δυνατότητα να παρεκκλίνουν από όσα προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις. Να μπορούν, δηλαδή, να ορίζουν χαμηλότερο μισθό για ορισμένο, όμως, χρονικό διάστημα. Την πρόταση επιβεβαίωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γιάννης Κουκιάδης, σημειώνοντας ότι είναι μία πρακτική που ισχύει σε πολλές χώρες, άρα είναι ευέλικτη λύση και ισορροπεί θα έλεγα τα εκατέρωθεν συμφέροντα.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ορόσημο αναμένεται να αποτελέσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ, στις αρχές Νοεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου