30 Σεπτεμβρίου 2016

Η συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών



H πολιτική της κυβέρνησης στην Παιδεία ήταν το αντικείμενο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να καλύψουν τη χώρα στο σκοτάδι

«Δυστυχώς πλέον, το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών Μέσων που στηρίζει απειλεί να καλύψει τα πάντα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιους να απειλούν να καλύψουν την χώρα στο σκοτάδι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι" είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή.

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και το ζήτημα του χρέους είναι για πρώτη φορά αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο πρωθυπουργός.

Η ΝΔ είναι απέναντι στον αγώνα να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής. Εδώ και ένα μήνα παίζεται από το παλιό πολιτικό σύστημα και τα συστημικά Μέσα που το στηρίζουν, το παιχνίδι της "αριστερής παρένθεσης", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. (αναλυτικά)


Η δευτερολογία του του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την Παιδεία

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται, από τότε που εξελέγη, καναλάρχες, αυτούς που κάνουν την "βρώμικη δουλειά" είπε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή.

Το πρόβλημά σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι υπερασπίζεστε την άποψη να υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, το πρόβλημά σας είναι ότι μεροληπτείτε υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων εναντίον της δημόσιας Παιδείας, είπε επίσης ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα θέματα της Παιδείας.

«Δεν νομίζω ότι η δεκαετία του '80 πήγε πίσω τη χώρα. Αλλά αν είναι έτσι, τότε γιατί κ. Μητσοτάκη εσείς επικαλεστήκατε το Σύνταγμα του 1864 για να υπερασπιστείτε την ιδιωτική εκπαίδευση;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Όταν λέτε, κ. Μητσοτάκη, ότι θα καταργήσετε ό,τι κάναμε εμείς στην Εκπαίδευση, εννοείτε ότι θα καταργήσετε το ότι τα παιδιά κάνουν Αγγλικά και Πληροφορική από την Α' Δημοτικού;»

Επίσης κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «πει καθαρά στην ελληνική οικογένεια» ότι διαφωνεί με την κατάργηση του εξετασιοκεντρικού σχολείου.

"Εσείς κ. Μητσοτάκη δεν θέλατε αξιολόγηση, θέλατε δικαιολογία για απολύσεις" είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, ενώ εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει συνολικό νόμο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο.




"Το τελευταίο που θα ήθελε κανείς να κάνει θα ήταν η σύγκρουση με την Εκκλησία. Αντιθέτως" είπε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να διευκρινίσει αν συμφωνεί με το να σταματήσουν τα Θρησκευτικά να αποτελούν μάθημα ομολογίας πίστεως.

"Ήταν τιμή μου να συμμετέχω σε κάποιες από τις εξάρσεις του μαθητικού και φοιτητικού κινηματος. Είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω στους μαθητικούς αγώνες του '90-'91 ενάντια σε έναν αυταρχικό νόμο του πατέρα σας, όπως ήταν και τιμή μου να συμμετέχω στο φοιτητικό κίνημα, σε μια εποχή παρακμής του. Όμως αυτοί οι αγώνες πήγαν την κοινωνία μπροστά.

Το πρόβλημά μας κ. Μητσοτάκη όταν με κατηγορείτε για τα δικά μου βιώματα, είναι μάλλον τα δικά σας βιώματα, γιατί μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απ' έξω από δημόσιο σχολείο, γι' αυτό και δεν μπορείτε να το υπερασπιστείτε. Υπερασπίζεστε μόνο το ιδιωτικό" κατέληξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. (αναλυτικά)

Εκφράστηκαν δύο διαφορετικοί κόσμοι, ο δημόσιος χώρος και η υπεράσπισή του και ο κόσμος της αγοράς, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας τη διαδικασία

Στη σημερινή συζήτηση για την Παιδεία «εκφράστηκαν δύο διαφορετικές οπτικές για την Παιδεία, όπως έχουμε και για την οικονομία, αποτυπώθηκαν οι απόψεις και οι θέσεις από την πλευρά εκπροσώπησης δύο διαφορετικών κόσμων: Από τη μία ο δημόσιος χώρος και η υπεράσπισή του, από την άλλη ο κόσμος της αγοράς».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποτιμώντας τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, κατά την τριτολογία του, κλείνοντας τη διαδικασία.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι παρότι κατατίθενται απόψεις με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, τα θέματα Παιδείας απαιτούν διεξοδικό διάλογο και προσπάθεια σύνθεσης. Όπως ανέφερε, προϋποθέσεις για τον διάλογο είναι, πρώτον, καθαρές θέσεις όχι διαστρέβλωση, δεύτερον, να μην αποχωρούμε από τον διάλογο και, τρίτον, να μη λειτουργούμε με μία λογική ότι θα κατεδαφίσουμε τα πάντα. «Σας αδικεί η λογική ότι θα τα γκρεμίσετε όλα», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.


Πηγές της Ν.Δ. σχετικά με την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή αναφέρουν τα εξής:

«Υπεύθυνος με προτάσεις και όραμα για την Παιδεία και την Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης. Διχαστικός για τη χώρα και απολογητικός για τις σχέσεις του με τη διαπλοκή ο κ.Τσίπρας».

Κυβέρνηση: Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να μιλήσει στη Βουλή για το ζήτημα της διαπλοκής - Όραμά του είναι μια Παιδεία πολλών ταχυτήτων

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να μιλήσει στη Βουλή για το ζήτημα της διαπλοκής. Προτιμά να μιλά εκ του ασφαλούς ή να βάζει άλλους να μιλάνε γι' αυτόν», τονίζει κυβερνητική πηγή, με αφορμή την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή.

«Όσο για τις θέσεις του για την Παιδεία», σημειώνει η ίδια πηγή, «υπήρξε σαφέστατος: Το όραμά του είναι μια Παιδεία πολλών ταχυτήτων όπου δικαίωμα στη μόρφωση θα έχουν μόνο αυτοί που μπορούν να την αγοράσουν».

Ό. Γεροβασίλη στο Twitter: «Αδύναμος να αγγίξει το θέμα της διαπλοκής από το βήμα ο κ. Μητσοτάκης

«Αδύναμος να αγγίξει το θέμα της διαπλοκής από το βήμα ο κ.Μητσοτάκης, το αναθέτει στις "πηγές" της ΝΔ από τους διαδρόμους της Bουλής», αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη με ανάρτηση της στο Twitter, επισυνάπτοντας το περιεχόμενο της σχετικής διαρροής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με την ανάρτηση της η κυβερνητική εκπρόσωπος στηλιτεύει το γεγονός ότι ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ βρισκόταν στο βήμα της Βουλής και είχε την ευκαιρία, δεν αναφέρθηκε στο θέμα της διαπλοκής, αλλά αντίθετα μέσω διαρροών κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εμφανίστηκε «διχαστικός για τη χώρα και απολογητικός για τις σχέσεις του με τη διαπλοκή».

Ν. Φίλης: Η Πολιτεία έχει την ευθύνη για την εκπαίδευση - Το σχολείο είναι κοσμικό, είναι ανεξίθρησκο, είναι ουδετερόθρησκο


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου