05 Σεπτεμβρίου 2016

Οι κρίσιμες 100 ημέρες για το χρέος



Την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινά αγώνας δρόμου με τους δανειστές - Όλες οι πλευρές, όπως φάνηκε στη συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με Μοσκοβισί, συμφωνούν να "τρέξουν" τα απαραίτητα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, πλην της Γερμανίας

Κρίσιμες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι οι επόμενες 100 ημέρες, καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα θα κριθούν πάρα πολλά για το τι μέλλει γενέσθαι στην οικονομία γενικότερα. Είναι σαφές ότι από την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με σκοπό να κλείσουν τα 15 προαπαιτούμενα που θα φέρουν τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να εφαρμοστούν τα πρώτα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως προβλέπει ρητά η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016. Άλλωστε, και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Τα προσκόμματα του Βερολίνου

Τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα συζητήθηκαν την περασμένη Δευτέρα τόσο στη συνάντηση της τετράδας Τσακαλώτος - Σταθάκης - Χουλιαράκης - Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες αλλά και στο EWG που ακολούθησε. Στις συναντήσεις αυτές διαπιστώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν στο να «τρέξουν» τα απαραίτητα βήματα για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, πλην της Γερμανίας. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η γερμανική πλευρά επιθυμεί να «τρενάρει» την εξειδίκευση των μέτρων για το ελληνικό χρέος, γι' αυτό και η κυβέρνηση είναι ανήσυχη, καθώς αναζητεί μια λύση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ESM αναμενόταν να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο περασμένο EWG, κάτι το οποίο δεν έγινε τελικά, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, αλλά δεν αποκλείεται να τεθούν σε συζήτηση στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση θεωρούν πως το Βερολίνο δεν επιθυμεί να επιταχύνει το θέμα της διευθέτησης του χρέους παραμονές των γερμανικών εκλογών. Επομένως, ευελπιστεί στην παρέμβαση της Κομισιόν ούτως ώστε να ικανοποιηθεί και το ΔΝΤ για το χρέος (σ.σ.: η έκθεση βιωσιμότητας αναμένεται στο τέλος του χρόνου), προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή του και, αφετέρου, στην παρέμβαση της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού.

Σε κάθε περίπτωση, την προηγούμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον Πιέρ Μοσκοβισί, όταν η συζήτηση έφθασε στο θέμα του χρέους, οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν να συμφώνησαν ότι τα εξειδικευμένα μέτρα για την ελάφρυνσή του θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν έως τα τέλη της χρονιάς.

Ξεκινούν τα ραντεβού με τους θεσμούς

Καθώς η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ με τους συνεργάτες της αναμένεται να επιστρέψουν το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, με πιθανότερη ημερομηνία τη 12η του μηνός, η κυβέρνηση να αποδύεται σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσει τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα που είναι συνδεδεμένα με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Ενδιάμεσος δε σταθμός πριν από την αξιολόγηση θα είναι το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, 9 Σεπτεμβρίου. Όπως επιβεβαιώθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Ουάσινγκτον, η Ντέλια Βελκουλέσκου με τους συνεργάτες της πρόκειται να επιστρέψουν στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να αφιχθεί και η ομάδα των θεσμών αποτελούμενη από τους Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε., Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και Νικόλα Τζαμαριόλι από τον ESΜ. Με το που θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος, οι μεν Ευρωπαίοι ελεγκτές θα αναχωρήσουν από την ΑΘήνα, το δε κλιμάκιο του ΔΝΤ θα παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα στη χώρα, με σκοπό την έκθεση για την ελληνική οικονομία που πρέπει να συντάξουν στο πλαίσιο του άρθρου 4 που προβλέπει το καταστατικό του Ταμείου. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το πλήρες κείμενο της οποίας θα είναι έτοιμο προς το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση είχε ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις είπε την περασμένη Πέμπτη ότι όλη η διαδικασία για τη σύνταξη της έκθεσης θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ωστόσο απέφυγε να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το μόνο που δήλωσε είναι ότι αυτές θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η διεξαγωγή αυτών να γίνει κατά τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Τα προπαπαιτούμενα και οι στόχοι για το πλεόνασμα

Αναφορικά με τα 15 προαπαιτούμενα, εκτός από τον ΑΔΜΗΕ, που μπήκε σε τροχιά πώλησης (το 24% των μετοχών τού διαχειριστή σε στρατηγικό επενδυτή), σε εξέλιξη βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπόλοιπες δεκατέσσερις μνημονιακές δράσεις. Η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να ολοκληρώσει αυτό το «πακέτο» των προαπαιτούμενων πριν ξεκινήσει η δεύτερη επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας, που θα σε εστιάσει σε 41 «σημεία» του ελληνικού προγράμματος. Πάντως, τόσο η ενδιάμεση όσο και η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνουν πολλές και δύσκολες «στροφές» για το οικονομικό επιτελείο. Από τον πρώτο κατάλογο της ενδιάμεσης αξιολόγησης ξεχωρίζουν η στελέχωση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών. Το όλο θέμα, μαζί με το ΤΧΣ και τα κόκκινα δάνεια βρέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε προχθες στη Φρανκφούρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, στα γραφεία της ΕΚΤ. Από το πακέτο των δράσεων του δεύτερου γύρου τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2017-2020).

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μείωση κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2018, ώστε να αποκλείσει την ενεργοποίηση του μισθολογικού «κόφτη», πράγμα για το οποίο, όπως φάνηκε και από το EuroWorking Group της περασμένης Δευτέρας, οι δανειστές εξακολουθούν να έχουν αρνητική στάση.

Οι νέες διοικήσεις των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια

Στη Φρανκφούρτη μεταβαίνει η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να συζητήσει, την προσεχή Δευτέρα, με τη διοίκηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) τα ανοιχτά θέματα της ανασύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων στις εγχώριες τράπεζες. Η επίσκεψη του προέδρου του ΤΧΣ Γ. Μιχελή και του διευθύνοντος συμβούλου Χρ. Στράτου διενεργείται μόλις μερικά 24ωρα μετά τη συνάντηση της Ντανιέλ Νουί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και μερικές ημέρες πριν επισκεφθεί την Αθήνα κλιμάκιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού σε σχέση με τις επικείμενες αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Μιχελής θα πραγματοποιηθούν μέχρι τέλος του χρόνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου