02 Αυγούστου 2016

Κουβέντα για την «ταμπακιέρα» από το ΠΑΣΟΚ - Έκθετος ο Λοβέρδος για τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας


Η Χαριλάου Τρικούπη, με χαρακτηριστική καθυστέρηση, έδωσε στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και του βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στην οποία διατυπώνεται μεν η αντίθεση στο σχέδιο νόμου του υπ. Παιδείας, ωστόσο, δεν δίδεται καμία απάντηση για την ταμπακιέρα - «Δικαίωση» χαρακτηρίζει την ανακοίνωση η ΟΙΕΛΕ, η οποία κατήγγειλε με χθεσινό Δελτίο Τύπου ότι η θέση του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ ήταν διαφορετική από αυτήν που προκύπτει από την ανακοίνωση της Πέμπτης - Το σχόλιο, νωρίτερα, της Όλγας Γεροβασίλη για τα σοβαρά ερωτήματα που εγείρει η στάση του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο Νόμου της κυβέρνησης για την Παιδεία

Το μεσημέρι της Δευτέρα, δημοσιεύτηκε κοινή ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και του Δ. Κωνσταντόπουλου, Βουλευτή, Υπεύθυνου για θέματα Παιδείας. Η ανακοίνωση αυτή, όπως επισημαίνει η ΟΙΕΛΕ,  είναι διαμετρικά αντίθετη από την ανακοίνωση που φέρεται να εξέδωσε ο κ. Δ. Κωνσταντόπουλος την Πέμπτη 28/7. «Δικαιώνεται έτσι η ΟΙΕΛΕ», η οποία, όπως υπνεθυμίζει, κατήγγειλε με χθεσινό Δελτίο Τύπου ότι η θέση του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ ήταν διαφορετική από αυτήν που προκύπτει από την ανακοίνωση της Πέμπτης και την οποία, κατά δήλωσή του, συνέγραψε ο κ. Π. Βεντήρης «σε συνεργασία με το κόμμα», όπως είπε, καθώς μέλημά του ήταν η στείρα αντιπολίτευση στον Υπουργό Παιδείας και όχι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων.  «Εκείνος όμως που μένει παντελώς έκθετος είναι ο κ. Λοβέρδος του οποίου τη συγγνώμη αναμένει ο κλάδος των ιδιωτικών  εκπαιδευτικών...», επαναλαμβάνει η ΟΙΕΛΕ. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφορικά με την καιροσκοπική αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σημειώνει ότι το σχετικό δημοσίευμα της «Εφ. Συν.» εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ζητά από την ηγεσία του κόμματος της αντιπολίτευσης να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη ερωτά:

Ήταν θετικός ο τομέας παιδείας του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο Νόμου της κυβέρνησης όπως αναφέρει το δημοσίευμα;
Αγνοήθηκε η θέση των εκπαιδευτικών του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να ασκηθεί «βρέξει- χιονίσει» αντιπολίτευση με στόχο και τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας;
«Οι προοδευτικοί και αριστεροί πολίτες και εκπαιδευτικοί δικαιούνται απαντήσεις. Όλα αυτά και άλλα πολλά θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία που θα ζητήσει η πλειοψηφία της Βουλής αμέσως μετά το δεκαπενταύγουστο. Και εκεί δε θα χωρούν μισόλογα» καταλήγει η ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη.

Όπως προαβαφέρθηκε, στο ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», η ΟΙΕΛΕ αποκάλυψε πως ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Πάρης Βεντήρης, άλλαξε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του υπεύθυνου ΚΤΕ Παιδείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (παρότι δήλωσε ότι συμφωνεί με το σχέδιο νόμου) επειδή δεν ήθελε να φανεί ότι στηρίζει τον υπουργό Παιδείας, για τον οποίο τόνισε ότι «πρέπει να φύγει».

Κουβέντα για την ταμπακιέρα

Η Χαριλάου Τρικούπη, με χαρακτηριστική καθυστέρηση, έδωσε στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και του βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στην οποία διατυπώνεται μεν η αντίθεση στο σχέδιο νόμου του υπ. Παιδείας, ωστόσο, δεν δίδεται καμία απάντηση για την ταμπακιέρα.

Αναλυτικά:

«Στόχος οποιασδήποτε ρύθμισης για τα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να είναι η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, προϋπόθεση της οποίας αποτελεί και η διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου κρατικής εποπτείας.

Να σέβεται και να προασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς να ακυρώνει την ευελιξία και τη δυναμική που χαρακτηρίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Να αποτρέπει αυθαίρετες πρακτικές από όπου και αν προέρχονται, ιδιωτικό ή συνδικαλιστικό επίπεδο.

Η εργασιακή ασφάλεια, σε συνδυασμό με την υγιή επιχειρηματικότητα και την τήρηση των κανόνων πρέπει να είναι η προτεραιότητα μιας σύγχρονης προοδευτικής πολιτικής.

Στη λογική αυτή, το ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε και εφάρμοσε μια σειρά πρωτοποριακών και λειτουργικών διατάξεων (Ν.1351/83, 1566/85, 2986/02, 3848/2010), διασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ της παντελούς απουσίας κρατικής εποπτείας και της ολοκληρωτικής κρατικής παρέμβασης. Λογικές που δε συνάδουν σε ένα σύγχρονο, ευνομούμενο, ευρωπαϊκό κράτος σε ένα διεθνές περιβάλλον με ραγδαίες εξελίξεις.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε μια επίδειξη αριστεροσύνης, εισηγείται στη Βουλή μια ρύθμιση περιοριστική, αντιφατική με την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πραγματικότητα αλλά και τις επιλογές της σε άλλους κρίσιμους τομείς που αφορούν εργασιακά δικαιώματα.

Η πρόταση του Υπουργείου απορρυθμίζει το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Μάλιστα δεν μας έχει απαντήσει ο κος Φίλης γιατί την ίδια ρύθμιση συνεχώς την επαναφέρει και συνεχώς την αποσύρει .

Είναι σαφές ότι δεν υιοθετούμε τη λογική εγκλωβισμού της πλειοψηφίας των ιδιωτικών σχολείων, ούτε μπορούμε να στηρίξουμε μια πρόχειρη προσπάθεια που αντιβαίνει την εκπαιδευτική, εργασιακή και οικονομική πραγματικότητα.

Προτείνουμε την επαναφορά των διατάξεων του 3848/10 που ρύθμιζαν τα εργασιακά ζητήματα στα ιδιωτικά σχολεία, περιμένουμε από τον κ. Φίλη να αναγνωρίσει, έστω και ετεροχρονισμένα, την εσφαλμένη στάση του κόμματός του στον εν λόγω νόμο και να αναλογιστεί τις ευθύνες του».

Στα περί προπηλακισμού επιμένει  ο Λοβέρδος

Ανακοίνωση για το δημοσίευμα της «ΕΦ.ΣΥΝ.» εξέδωσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνοντας λόγο για προπηλακισμό του Δ. Κωνσταντόπουλου από τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλη Κουρουτό, χωρίς, βέβαια, να σχολιάζει περαιτέρω την ουσία του δημοσιεύματος για την «πειραγμένη ανακοίνωση».

Αναλυτικά η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ:

Ο κ. Μιχάλης Κουρουτός «επισκέφτηκε» το γραφείο του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου και προπηλάκισε, παρουσία του βουλευτή, τον διευθυντή του κ. Π. Βεντήρη, λόγω της διαφωνίας του με ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέμα σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας. 

Δεν είναι η πρώτη αλλά η πολλοστή φορά που ο εν λόγω «συνδικαλιστής» ασχημονεί σε βάρος στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. 

Καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη ενέργειά του, τον διαχωρίζουμε από το σώμα των εκπαιδευτικών της εκπαίδευσης και δηλώνουμε κατηγορηματικά πως, αν δεν ζητήσει δημόσια συγγνώμη, τότε θα διακόψουμε κάθε συζήτηση και επαφή με τον εν λόγω «κύριο».


Η προηγούμενη απάντηση της ΟΙΕΛΕ στις συκοφαντίες Λοβέρδου

Στη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απάντησε το μέλος του προεδρείου της ΟΙΕΛΕ Χ. Σαρρής, ο οποίος απορρίπτει τα περί προπηλακισμού και καλεί τον κ. Λοβέρδο να μιλήσει για την ταμπακιέρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με έκπληξη αναγνώσαμε σήμερα ανακοίνωση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Λοβέρδου σχετικά με τη συνάντηση στο γραφείο του Τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Κωνσταντόπουλου παρουσία του Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου της κ. Γεννηματά κ. Βεντήρη.

Ο κ. Λοβέρδος ομιλεί για δήθεν προπηλακισμό του κ. Βεντήρη από τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ. Αναρωτιέμαι:

Πώς είναι δυνατόν να μιλά ο κ. Λοβέρδος με τόση οξύτητα και βεβαιότητα για ένα γεγονός στο οποίο δεν ήταν παρών. Τον ενημερώνω ότι η συνάντηση δεν ήταν προσωπική του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, αλλά με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας το οποίο εμείς εκπροσωπούσαμε. Εγώ που ήμουν παρών, τον καλώ να ζητήσει συγγνώμη, διότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Με αυτά που ακούστηκαν και αποκαλύφθηκαν σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση είναι φανερό ότι αυτοί που προπηλακίστηκαν και «βιάστηκαν» από τη συμπεριφορά των στελεχών του Κινήματος είναι το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα των εκπαιδευτικών που θυσιάζονται στο βωμό άθλιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Θα μιλήσει ο κ. Λοβέρδος για την ταμπακέρα, αν δηλαδή συμφωνεί, ή διαφωνεί με το περιεχόμενο της ρύθμισης και αν συμφωνεί με τη συνέχιση της άγριας ασυδοσίας και αυθαιρεσίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης;

Αναμένουμε με ενδιαφέρον μια ουσιαστική τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου, όχι για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζει, αλλά για ζητήματα με τα οποία έχει ασχοληθεί επισταμένως, ως πρώην Υπουργός Παιδείας. Κάποια στιγμή θα πρέπει τα δημόσια πρόσωπα να τίθενται προ των ευθυνών τους.

Ν. Φίλης: Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή

Η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή θα γίνει τον Σεπτέμβριο και θα είναι ο «αγιασμός της Βουλής», ανέφερε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «για την ελληνόγλωσση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση», ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας το αίτημα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως για τα θέματα της Παιδείας.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Παιδείας είπε πως η συζήτηση αυτή είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθούν οι ριζικά αντίθετες αντιλήψεις μεταξύ της κυβέρνησης και της συντηρητικής παράταξης, ραχοκοκαλιά της οποίας είναι η Νέα Δημοκρατία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Στο μυαλό μας έχουμε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο της Ν.Δ., ότι οι μαθητές είναι πελάτες στα σχολεία, δήλωση που δείχνει την αντίληψη της ΝΔ για εμπορευματοποίηση της γνώσης και η πρόταση για μεταφορά της πίστωσης από σχολείο σε σχολείο από τους γονείς, πρόταση που συνιστά υπονόμευση του σχολείου ως σχολείου ισότητας, ως σχολείου της γειτονιάς» ανέφερε ο κ. Φίλης, ενώ υπογράμμισε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης στηρίζονται σε διαφορετική φιλοσοφία και οδηγούν σε σχολείο ισότητας και ποιότητας.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε, επίσης, ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς κενά για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια, «παρά τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και αδιοριστία που έχουν επιβάλει τα μνημόνια» και προανήγγειλε ότι το θέμα των νέων διορισμών εκπαιδευτικών θα διευθετηθεί οριστικά από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Η Ν.Δ. ζητεί την... προαναγγελθείσα συζήτηση για την παιδεία στη Βουλή

Η Νέα Δημοκρατία, με σημερινό αίτημά της προς τον πρόεδρο της Βουλής, ζητεί τη διεξαγωγή προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης για την Παιδεία, μια συζήτηση που έχει ήδη προαναγγείλει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και σύμφωνα με πηγές από τη Συγγρού,  αναμένουν άμεση θετική ανταπόκριση, ώστε η συζήτηση να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και πάντως πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «η πολιτική που ασκεί μέχρι σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. στον τομέα της Παιδείας αποτελεί οδοστρωτήρα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας» και κάνει λόγο για πρωτοφανείς αποφάσεις ιδεοληψίας και ανικανότητας, που υποβαθμίζουν δραματικά τη δημόσια και διαλύουν την ιδιωτική εκπαίδευση.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλά για αποφάσεις που λαμβάνονται με ιδεολογική εμμονή και προδίδουν «κομματοκρατία και αναξιοκρατία, εξίσωση προς τα κάτω, πολιτική παραπλάνηση, αυταρχισμό και επιβολή των βίαιων μειοψηφιών, εκπαιδευτικό επαρχιωτισμό και απομόνωση». 

Αλλά και «απόρριψη στοιχείων που επιβάλλεται να χαρακτηρίζουν τις αλλαγές στην Παιδεία: Συναίνεση, αριστεία, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που αφορούν στη διδασκαλία και στη μάθηση».

«Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι καθοριστικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων πολιτών. Η ολοκληρωτική αποσύνθεσή του θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Η ελληνική Παιδεία έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Αποτελεί παγκόσμιο πολιτισμικό φάρο που ακτινοβολεί μέχρι σήμερα σε πείσμα των συχνά αντίξοων ιστορικών συνθηκών. Κανείς δεν δικαιούται να τη στερήσει από τις επόμενες γενιές. Πλησιάζουμε στην έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους και είναι επείγον να ληφθούν διορθωτικά μέτρα», καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου