29 Ιουλίου 2016

Ερώτηση προς Κομισιόν αναφορικά με την κατάσχεση εκκλησιαστικής περιουσίας στη Χάλκη από τις τουρκικές αρχές


Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη στην Επιτροπή, για την κατάσχεση εκκλησιαστικής περιουσίας στη Χάλκη από τις τουρκικές αρχές και παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Η Τουρκία βάζει συστηματικά στο στόχαστρο την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα.

Ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με την κατάσχεση εκκλησιαστικής περιουσίας στη νήσο Χάλκη από τις τουρκικές αρχές και την παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος την ανακοίνωση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών που αναφέρεται στην αυθαίρετη πράξη κατάσχεσης κτιρίων της ιστορικής Μονής Χριστού Σωτήρος στη νήσο Χάλκη, εστιάζει στο ζήτημα της παραβίασης άρθρων της Συνθήκης της Λωζάννης και στη μη αναγνώριση του δικαιώματος διοίκησης από την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα, των θρησκευτικών και ευαγών ιδρυμάτων της.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ρωτάει την Κομισιόν ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για να αποκατασταθούν οι αυθαιρεσίες των τουρκικών αρχών και εάν τέτοιες παραβιάσεις συνάδουν με την διαφύλαξη των θρησκευτικών ελευθερίων, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τη θέληση της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

Θέμα:  Κατάσχεση εκκλησιαστικής περιουσίας στη νήσο Χάλκη από τις τουρκικές αρχές

Η οικουμενική ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών με ανακοίνωσή της στις 5 Απριλίου του 2016  εκφράζει την βαθιά ανησυχία της για την συστηματική, από την δεκαετία του 1930, παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης (άρθρα 40 και 42) από την τουρκική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές μέσω της μη αναγνώρισης του δικαιώματος διοίκησης από την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των θρησκευτικών και ευαγών ιδρυμάτων της.

Τελευταίο περιστατικό η αυθαίρετη πράξη κατάσχεσης κτιρίων της ιστορικής Μονής Χριστού Σωτήρος στη νήσο Χάλκη από υπαλλήλους της τουρκικής Διεύθυνσης Δασών της Επαρχίας Πριγκηπονήσων χωρίς καμία επίσημη ειδοποίηση.

Βάσει των παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Γνωρίζει η Επιτροπή τις συστηματικές παραβιάσεις άρθρων της Συνθήκης της Λωζάννης από τις τουρκικές αρχές, και συγκεκριμένα εκείνες που αναφέρονται στο δικαίωμα διοίκησης από την Ελληνορθόδοξη κοινότητα των θρησκευτικών και ευαγών της ιδρυμάτων; Οι παραβιάσεις αυτές συνάδουν με την διαφύλαξη των θρησκευτικών ελευθερίων, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τη θέληση της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
  • Ποιές ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή για να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι αυθαιρεσίες των τουρκικών αρχών ώστε να γίνουν απολύτως σεβαστές οι προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου