23 Ιουλίου 2016

Αλεξανδρούπολη: Φυλάκιση δυο μηνών με αναστολή για τους τούρκους στρατιωτικούς



Ένοχοι κρίθηκαν σήμερα από το Μονομελές πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί για την παράνομη είσοδο στην χώρα μας με το ελαφρυντικό ότι τελούσαν σε καθεστώς απειλής. Αθωώθηκαν για την κατηγορία της παράνομης πτήσης επειδή το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ήταν στρατιωτικό, «συνεπώς σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν είχε υποχρέωση υποβολής σχεδίου πτήσης,» σύμφωνα με την συνήγορο υπεράσπισης κ. Ίλια Μαρινάκη, ενώ τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυο μηνών με τριετή αναστολή.

Σύμφωνα με την κ. Μαρινάκη έχουν επιδοθεί αποφάσεις διοικητικής κράτησης που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον όπως ήταν μέχρι στιγμής ποινικοί κρατούμενοι, είναι διοικητικοί κρατούμενοι.
Η διοικητική κράτηση θα διαρκέσει μέχρι την έκδοση της απόφασης στην αίτηση που κατέθεσαν για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί προσήχθησαν στις 11 πμ στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ,ενώ η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με την βοήθεια διερμηνέων.
Εν τω μεταξύ κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας , εκπρόσωπος ανεξάρτητων δικηγόρων της Κωνσταντινούπολης κατά δήλωση του, ήθελε να παραδώσει έγγραφα στην πρόεδρο της έδρας για τους οκτώ στρατιωτικούς, τα οποία και δεν έγιναν δεκτά από το δικαστήριο.

Στην απολογἰα τους οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν για το πραξικόπημα που έλαβε χώρα στην Τουρκία και ότι κινδύνεψε η ζωή τους.

Καθ’ όλη την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ,σύμφωνα με την συνήγορο υπεράσπισης κ. Μένια Πολυχρόνη, έγιναν εξαντλητικές ερωτήσεις και στους οκτώ για ποιο λόγο είχαν την παράνομη αυτή είσοδο και πτήση στην Ελλάδα, και βγήκε από το μυαλό του καθενός ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πραξικοπηματίες, όπως μας αφήνουν να πιστεύουμε τα τουρκικά ΜΜΕ . Το ελικόπτερό τους, όπως είπε, δεν ήταν πολεμικό, δεν έφερε οπλισμό αυτό αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία, δεν είχαν γνώση για το πραξικόπημα και εκτελούσαν διαταγές.»

Η ίδια υποστήριξε πως «κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, προκλήθηκαν εντάσεις και μάλιστα αποπέμφθηκε Τούρκος δικηγόρος από αστυνομικούς, ο οποίος, όπως –είπε- δημιουργούσε τριβές , εκστόμιζε απειλές προς τους κατηγορούμενους και δυναμίτιζε το κλίμα.

Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί σε κοινή τους δήλωση που ανάγνωσαν οι δικηγόροι τους, αναφέρουν:
«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος , αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου