22 Ιουλίου 2016

Αλ. Τσίπρας: Με την απλή αναλογική το παρελθόν δεν μπορεί να έχει μέλλον στον τόπο


Σημαντική ημέρα η σημερινή γιατί πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο.


Ιστορική για το ελληνικό κοινοβούλιο χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την κατάθεση και εν συνεχεία την ψήφιση της απλής αναλογικής σε νόμο του κράτους, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας «που βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η εκάστοτε πλειοψηφία προσδοκά».


Ιστορική διότι επιπλέον αποτέλεσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα της αριστεράς αλλά και προοδευτικών δυνάμεων γενικότερα επί δεκαετίες, είπε. Εξηγώντας γιατί έφερε τώρα την απλή αναλογική η κυβέρνηση, και αποκρούοντας σχετικές κατηγορίες της αντιπολίτευσης, είπε ότι δεν μπορούσε να ανοίξει το θέμα την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης, ότι ήρθε τώρα σε ουδέτερο χρόνο τρία χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές και ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πρώτη τη ΝΔ, αναφέροντας ότι είναι οι ίδιες που έδειχναν πάντα τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που κέρδισε τελικά με διαφορά, όπως επίσης και στο δημοψήφισμα. Τόνισε ότι έχει κλείσει ένα μεγάλος πολιτικός κύκλος με κόμματα του 40% και υπογράμμισε σχετικά με τη λογική της απλής αναλογικής ότι «όσο πιο σύντομα συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μπει σε άλλη εποχή, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να περάσουμε από έναν άγονο δικομματισμό σε έναν γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας». «Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν είναι κίνηση αντιπερισπασμού από την συγκυρία, αλλά αντανακλά τη συνειδητοποίηση μας ότι πρέπει να περάσουμε σε μια νέα εποχή». Είπε ότι κατανοεί την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός, «όμως δεν μπορείτε να γίνετε επειδή σας αγάπησαν οι χρεοκοπημένοι εκδότες ή η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης. Μόνο αν σας αγαπήσει ο ελληνικός λαός, αλλά έχει και μνήμη και γνωρίζει ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε».

   Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με την απλή αναλογική δικαιώνονται οι αγώνες δεκαετιών για πραγματική ισότητα και δημοκρατίας και τιμώνται οι αγώνες του λαού μας για λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία, και με την ψήφο στα 17 οι νέοι παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους. Η πρόταση νόμου, είπε, ικανοποιεί και το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας για εξορθολογισμό του πολιτικού μας συστήματος και αποτελεί μια πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση που εγγράφεται στο συνολικό σχέδιο για τον μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος, τη θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους. Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι ταυτίζει την άμεση δημοκρατία με τον λαϊκισμό, γιατί φοβάται την κρίση του λαού.

   «Αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μέλλον, απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος»

   «Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε το δικό μας βαθύ μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα που θα είναι στον αντίποδα των αντιμεταρρυθμίσεων σας», είπε προς τον κ. Μητσοτάκη. Προσέθεσε ότι παρότι ο πρόεδρος της ΝΔ αυτοχαρακτηρίζεται ως μεταρρυθμιστής, οι μόνες μεταρρυθμίσεις που ξέρει να κάνει καλά είναι να απολύει δημόσιους υπαλλήλους, να κόβει συντάξεις και μισθούς, «να δίνει δωράκια στη διαπλοκή και να ανοίγει δρόμο στη φοροδιαφυγή».

   Τόνισε ότι η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση από τον λαό δεν είναι μονοδιάστατη, για ισχυρή και επίμονη διαπραγμάτευση, αλλά και για μεγάλες αλλαγές, συνολικές και ριζικές, «και αυτή την εντολή ρήξης με το παλιό καθεστώς θα υλοποιήσουμε».

   Δριμεία κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη

   Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως, και το Ποτάμι. Η κριτική προς τον κ. Μητσοτάκη ξεκίνησε αμέσως στον απόηχο της αντιπαράθεσής του που είχε προηγηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής. Του καταλόγισε ατόπημα και συκοφαντική στάση ως προς το θέμα των ψήφων της Χρυσής Αυγής, για να σημειώσει ότι «η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε Μπαλτάκους που κρυφά συνδιαλέγονται με τη ΧΑ για να διατηρηθούν στην εξουσία». Έκανε λόγο για μια επεξεργασμένη καλοστημένη προσπάθεια κύκλων της διαπλοκής να δημιουργήσουν το κλίμα ότι δήθεν η Αριστερά ψάχνει να βρει συνεργάτες στον χώρο της ΧΑ. Σημείωσε ότι ποτέ δεν σκέφτηκε ούτε απευθύνθηκε ποτέ στη ΧΑ όταν έφερε στον διάλογο το πάγιο αίτημα της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων για απλή αναλογική. «Επειδή έχουμε τη βαριά ιστορική μνήμη των αποστασιών που εσείς κ. Μητσοτάκη και η ΝΔ γνωρίζετε απ' αυτές, εμείς δεν απευθυνθήκαμε ούτε το σκεφτήκαμε να απευθυνθούμε σε ένα- ένα τα στελέχη των κομμάτων, απευθυνθήκαμε στις ηγεσίες των κομμάτων», τόνισε. Προσέθεσε ότι η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι αυτή που εκτίμησε ότι αφορά τον κοινό παρανομαστή των θέσεων που είχαν διατυπώσει δημόσια και κατ' ιδίαν στις συναντήσεις τα κόμματα.

   Απαντώντας σε αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική, διερωτήθηκε πού στηρίζει αυτή την εκτίμηση του, δεδομένου και του ότι η κ. Γεννηματά είχε πει στην ομιλία της ότι ούτε θα ψηφίσει τώρα την απλή αναλογική ούτε μετά την κατάργηση της. «Άραγε εσείς πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους για να το πετύχετε; Θα συνεργαστείτε με τη ΧΑ;», είπε.

   Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι παρά τα προσκόμματα και τις αντιδράσεις του κατεστημένου προχωρά η πρωτοβουλία για νομιμότητα στο τηλεοπτικό πεδίο και πως ένα μέρος της ακραίας συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη οφείλεται στη μεγάλη νευρικότητα που δείχνουν τις τελευταίες μέρες εκείνοι οι κύκλοι που για 25 χρόνια κυριάρχησαν στον τόπο και τον πιέζουν να ζητά εκλογές και να παροτρύνει κινήματα διαμαρτυρίας. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει πέσει σχεδόν ηρωικά μαχόμενος υπέρ της προσπάθειας να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και πως ενδιάμεσα υιοθέτησε το αίτημα της διαπλοκής για εκλογές για «να φύγουμε εμείς, για να γλιτώσουν αυτοί». «Να είστε βέβαιος κ. Μητσοτάκη ότι ούτε εμείς θα φύγουμε ούτε αυτοί θα γλιτώσουν. Θα είμαστε εδώ έως το 2019 και μετά το 2019 με την ψήφο του λαού», υπογράμμισε.

   Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος στο μέλλον υπό την πλήρη κυριαρχία του παλιού καθεστώτος και πως γι' αυτό και η πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για απλή αναλογική συνιστά μια κορυφαία επιλογή ρήξης με το παρελθόν. «Αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι δυνάμεις του παλιού κατεστημένου θορυβήθηκαν και μόνο στην ιδέα ότι η πάγια αυτή θέση της αριστεράς όχι μόνο θα γίνει νόμος του κράτους αλλά και ότι θα μπορούσε να γίνει νόμος με άμεση εφαρμογή στην επόμενη αναμέτρηση», σημείωσε. Υπό αυτό το πρίσμα είπε ότι ενήργησαν συντεταγμένα προκειμένου να αποτρέψουν αυτή την προοπτική και να καθοδηγήσουν πολιτικά κόμματα που παγίως έχουν τοποθετηθεί υπέρ αυτής της πρότασης και την έχουν καταθέσει και στη Βουλή, να την αρνηθούν σήμερα».

   Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για συνταγματική αναθεώρηση που θα συμβαδίσει με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλες τομές για τη δημοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας, που θα κατοχυρώνει τα δημοκρατικά δικαιώματα, θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά, θα εισάγει θεσμούς ενίσχυσης της δημοκρατικής συμμετοχής, θα ενδυναμώνει το κοινοβούλιο, θα κατοχυρώνει την ισοτιμία της ψήφου. «Εάν θέλετε να ανοίξετε και να ανοίξουμε άρθρα με τα οποία δεν συμφωνούμε, προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η κατοχύρωση της απλής αναλογικής από την επομένη εκλογική αναμέτρηση», είπε.

   Απαντώντας στη κατηγορία περί «καιροσκοπισμού» και πολιτικού αμοραλισμού, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε σε κατατεθειμένες θέσεις της ΝΔ στο παρελθόν περί αναλογικής και σε δηλώσεις στελεχών της, όπως η Ντ. Μπακογιάννη για ψήφο στα 16.

   «Η δίκη της Siemens θα γίνει, θα ολοκληρωθεί και θα υπάρξει δικαστική απόφαση»

   Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη με αφορμή και δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις ότι «η ΝΔ δεν θα ανεχτεί η παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη και ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη». «Αναφέρεστε στις αιτήσεις που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την επιτάχυνση της εκδίκασης των δυο υποθέσεων της Siemens, για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και για τα μαύρα ταμεία που τροφοδοτούσαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για δεκαετίες;», είπε και τόνισε: «Προφανώς είναι προτιμότερη για εσάς η επ' αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens για αυτό σπεύσατε να χαρακτηρίσετε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη την εύλογη και καθ' όλα νόμιμη υποβολή αιτήματος για την επιτάχυνση της».

   «Η δική της Siemens θα γίνει, θα ολοκληρωθεί και θα υπάρξει δικαστική απόφαση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «γιατί η μόνη παρέμβαση που κάνει η κυβέρνηση μας στη δικαιοσύνη είναι να επισημαίνει την ανεξαρτησία και την αυτονομία της από τα συμφέροντα που την πολιορκούν».

   Αναφερόμενος και στο θέμα με τον κ. Σκλαβούνη διερωτήθηκε εάν πρόλαβε να τον αποπέμψει από τη θέση του υπεύθυνου στη ΝΔ για την ανάπτυξη, και σχολίασε ότι «μετά τον κ. Παπασταύρου άλλος ένας στενός συνεργάτης σας έχει την τεχνογνωσία της φοροδιαφυγής και ελέγχεται για ζήτημα για το οποίο αφιερώνει σχεδόν μισή σελίδα η εφημερίδα των Financial Times». .

   «Το ΠΑΣΟΚ διαπράττει ένα ιστορικό ατόπημα. Επιλέγει το ρόλο του συμπληρώματος της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη»

   «Αυτό που συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δυσκολεύομαι να το κατανοήσω», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος, όπως είπε, στα κόμματα του Κέντρου, εκτός της Ένωσης Κεντρώων που υπερψήφισε. Είπε ότι τους άκουσε να μην μπορούν να δικαιολογήσουν την άρνηση τους σε μια ιστορική στιγμή να στηρίξουν μια πρόταση που ευνοεί τα μικρά και μεσαία στρώματα, κάτι που δεν μπορεί να κατανοήσει. Πρόσθεσε ότι σήμερα, ενώ τον υμνούσαν τόσο καιρό θυμήθηκαν να λοιδορήσουν τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων επειδή ψήφισε έναν νόμο που ευνοεί το κόμμα του. «Δεν κατανοώ λοιπόν ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αρνείστε να αποδεχτείτε έναν πολιτικό δρόμο να παίξετε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου», είπε, σχολιάζοντας ότι προτάσσουν ενδεχομένως τον ρόλο του συμπληρώματος της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, όπως έκαναν στην κυβέρνηση Σαμαρά, και διαπράττουν ένα ιστορικό ατόπημα. Είπε ότι δεν μπορεί να παραλληλιστεί με το 1989, καθώς η πρόταση που απευθύνθηκε στην Αριστερά το 1989 για την ψήφιση της απλής αναλογικής θα οδηγούσε άμεσα σε κλείσιμο της Βουλής και η Αριστερά θα χρεωνόταν τη μεγάλη ευθύνη να μην υπάρξει καμιά διερεύνηση για τα πιθανά αδικήματα που απασχολούσαν τότε την κοινή γνώμη. «Εσείς χωρίς καμιά δικαιολογία ταυτίζεστε με τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, αρνείστε τις δικές σας προτάσεις και άρα τον εαυτό σας».

   Κατόπιν αυτών, είπε ότι αρνούμενοι να παραλάβουν αυτό το δώρο, το γυρίζουν πίσω και αποκαλυπτόμενοι στον λαό «μας χαρίζετε και την ηθική υπεροχή και τη δυνατότητα ο λαός να μας δώσει την πλειοψηφία το 2019 και να σας βάλει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

   Απαντώντας στην Φώφη Γεννηματά που ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού για να του απαντήσει, ο πρωθυπουργός της είπε ότι έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ηγετική στόφα και πως είναι κρίμα την ώρα που έχανε αυτή την ευκαιρία, να προσπαθεί να υπερασπιστεί τις επιλογές της με ύβρεις. «Κυρία Γεννηματά είστε όχι μόνο ουραγός του κ. Μητσοτάκη, αλλά και όμηρος πολιτικών επιλογών που πιθανόν να σας υπερβαίνουν. Δεν θα απαντήσω στο ίδιο ύφος, θα πω μόνο κρίμα», ανέφερε.



   
Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή:

Κύριε Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας, υποπέσατε σε ένα ατόπημα και δεν είχατε την ευθιξία να πάρετε πίσω αυτό που είπατε, παρά μονάχα ενισχύσατε την ίδια συκοφαντική στάση, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Βουλής στην απάντηση που σας έδωσε ουσιαστικά ενίσχυσε το επιχείρημά σας.

Θα ήθελα, όμως, να σας επισημάνω κάτι. Δεν θα αναφερθώ στους αγώνες, στην Ιστορία, ούτε βεβαίως θα αναφερθώ στο γεγονός που όλοι γνωρίζουμε, αυτό που εσείς οι ίδιοι ονομάζετε «ηθικό πλεονέκτημα», το οποίο λέτε ότι χάνουμε.

Θα σας θυμίσω, όμως, κάτι. Στην προηγούμενη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, στην προηγούμενη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Δήμα, αναφερθήκατε στη δήλωση του ιδίου. Δεν μας είπατε, όμως, για το γεγονός ότι δυο ακροδεξιοί, πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που είχαν διαγραφεί, βεβαίως, από τη Χρυσή Αυγή, εκείνη την περίοδο, ψήφισαν υπέρ του κ. Δήμα.

Θέλω να σας θυμίσω και κάτι ακόμα. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε έχει «Μπαλτάκους», οι οποίοι στα κρυφά συνδιαλέγονται με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να κρατηθούν στην εξουσία!

Και όταν εμείς φέραμε στο δημόσιο διάλογο ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς και των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων και ανοίξαμε τη δημόσια συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ουδέποτε σκεφθήκαμε και ουδέποτε απευθυνθήκαμε στη Χρυσή Αυγή. Απευθυνθήκαμε κυρίως στις δυνάμεις εκείνες που, όλο το προηγούμενο διάστημα, υπεραμύνονταν της άποψης ότι πρέπει να πάμε σε ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα. Μιλήσαμε και μαζί. Βεβαίως, γνώριζα ότι έχετε διαφορετική άποψη. Όμως, αυτό δεν μας εμπόδισε να κουβεντιάσουμε για τη δυνατότητα να υπάρξει, έστω, η αναζήτηση κάποιων συνθέσεων.

Και πριν από μία εβδομάδα, σε τηλεοπτική συνέντευξη, αναφέρθηκα σ’ αυτά τα δημοσιεύματα και είπα ότι ουδέποτε απευθυνθήκαμε, ούτε μας ενδιαφέρει να απευθυνθούμε στο κόμμα της ακροδεξιάς και των νεοναζί για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Μάλιστα, στις επιτροπές της Βουλής, ο αρμόδιος Υπουργός, ο Υπουργός των Εσωτερικών, είχε κάνει μνεία και στο γεγονός ότι δεν μας ενδιαφέρουν και τα πρόσωπα ένα προς ένα, αλλά απευθυνόμαστε στις ηγεσίες των κομμάτων, ακριβώς επειδή εμείς έχουμε τη βαριά ιστορική μνήμη των αποστασιών, που εσείς μάλλον γνωρίζετε κι από αυτές, κύριε Μητσοτάκη κι εσείς και η Νέα Δημοκρατία.

Ούτε σκεφθήκαμε να απευθυνθούμε σε έναν-έναν προσωπικά, σε στελέχη των κομμάτων που έχουν μια ιστορία και έχουν αναδείξει, προφανώς, το αίτημα της απλής αναλογικής, ως πρόσωπα ή ως Βουλευτές ή ως στελέχη κομμάτων, στο παρελθόν, ιδιαίτερα έντονα. Απευθυνθήκαμε στις ηγεσίες των κομμάτων, διότι θεωρούμε ότι αυτή η μεγάλη τομή για το πολιτικό σύστημα της χώρας μπορεί να προχωρήσει μονάχα μέσα από μια έντιμη και ανοικτή πολιτική συνεννόηση.

Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, η πρόταση που καταθέσαμε σε δημόσιο διάλογο στη Βουλή και σήμερα ψηφίζουμε είναι μια πρόταση που εκτιμήσαμε ότι αφορά τον κοινό παρονομαστή των θέσεων που είχαν διατυπώσει στο δημόσιο διάλογο, αλλά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, τα κόμματα αυτά. Πλην, βεβαίως, της Νέας Δημοκρατίας, που είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και φυσικά στο σχέδιο της απλής αναλογικής.

Ήταν, λοιπόν, μια άτυχη στιγμή αυτή σας η αναφορά. Όμως, δικαίως ο Πρόεδρος της Βουλής αναγκάστηκε να ζητήσει τον λόγο και να τοποθετηθεί. Διότι εάν επρόκειτο απλά για μια ατυχή αναφορά, προφανώς και δεν θα προκαλούσε την οργή του και πολλών άλλων Βουλευτών, σ’ αυτή εδώ την αίθουσα και πολιτών.

Αποτέλεσε, όμως, μια επεξεργασμένη και καλοστημένη προσπάθεια κύκλων της διαπλοκής, που ονόμασε πριν ο Πρόεδρος της Βουλής, «δημοσιογραφική αλητεία», να δημιουργήσουν το κλίμα ότι δήθεν η Αριστερά ψάχνει να βρει συνεργάτες στον χώρο της Χρυσής Αυγής.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είμαι βέβαιος ότι αυτή η ατυχής στιγμή δεν θα επηρεάσει τη σημερινή διαδικασία, διότι, σήμερα, είναι μια ημέρα σημαντική για το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Γιατί για πρώτη φορά, με ευθύνη της κυβερνητικής Πλειοψηφίας, κατατίθεται ένας νόμος, ο οποίος βρίσκεται πέρα και έξω από τη λογική των σκοπιμοτήτων που η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά.

Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία καταθέτει έναν νόμο που της στερεί το δικαίωμα και την προοπτική να λειτουργήσει, για άλλη μια φορά -όπως προφανώς και στις προηγούμενες εκλογές, εφόσον είναι κυβερνητική Πλειοψηφία και τις κέρδισε- στη λογική της χαμένης ψήφου. Και καταθέτει έναν νόμο που βασίζεται στη λογική της ισοτιμίας της ψήφου.

Και, βεβαίως, είναι ιστορική και για έναν ακόμη λόγο. Διότι, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το αίτημα για την ισοτιμία της ψήφου και την απλή αναλογική αποτέλεσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα, όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερων προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων για δεκαετίες σε αυτό τον τόπο.

Και σήμερα, για πρώτη φορά, η κυβερνητική Πλειοψηφία φέρνει την απλή αναλογική και για πρώτη φορά, η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους.

Και αισθάνομαι ότι σήμερα, με αυτή μας την προσπάθεια, ανταποκρινόμαστε σε ένα ιστορικό αίτημα, που βεβαίως αποτελεί πάγια, όπως είπα πιο πριν, διεκδίκηση αριστερών δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων και δικαιώνει τους αγώνες δεκαετιών για πραγματική ισότητα και δημοκρατία.

Ξεκινήσατε την ομιλία σας, λέγοντας ότι αυτές τις ημέρες γιορτάζουμε τα σαράντα δύο χρόνια από τη Δημοκρατία. Και πιστεύω ότι, πράγματι, τιμούμε τους αγώνες του λαού μας για λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία, κάνοντας πράξη ένα εμβληματικό αίτημα δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας, την απλή αναλογική και την ισοτιμία της ψήφου και, ταυτόχρονα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους, τη νεολαία μας, δίνοντας το κίνητρο στους νέους και τις νέες, με την ψήφο στα δεκαεπτά, να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, να συμμετάσχουν ενεργά στις πολιτικές εξελίξεις και να τις επηρεάσουν, να βγουν μπροστά, παίρνοντας τις ζωές τους στα χέρια τους.

Όμως, η πρότασή μας για απλή αναλογική δεν ανταποκρίνεται απλά και μόνο σε ένα ιστορικό αίτημα εμβάθυνσης της Δημοκρατίας. Ικανοποιεί ταυτόχρονα και το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας για τον εξορθολογισμό και την ανανέωση του πολιτικού μας συστήματος.

Δεν είναι τυχαίο πως σε όλες τις ποιοτικές έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης έχει ταχθεί υπέρ της ισοτιμίας της ψήφου, έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής και, μάλιστα, ακόμα και αυτοί οι πολίτες που δηλώνουν ότι ψήφισαν, ή, ενδεχομένως, δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό, άραγε, δεν σας λέει κάτι;

Συνεπώς, η πρόταση νόμου που σήμερα θα ψηφίσουμε αποτελεί μια πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση, η οποία εγγράφεται στο συνολικό σχέδιό μας για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος, για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους, με την ενίσχυση των θεσμών της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, αλλά και την εισαγωγή νέων θεσμών, άμεσης δημοκρατίας, στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Σας άκουσα με μεγάλη έκπληξη να ταυτίζετε την άμεση δημοκρατία με τον λαϊκισμό και αυτό είναι ακριβώς ο φόβος απέναντι στον λαό, ο φόβος απέναντι στην κρίση του λαού, που διακατέχει μια συντηρητική αντίληψη την οποία εκφράζετε. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται και οι όποιες προτάσεις σας για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο φόβος απέναντι στη λαϊκή κρίση.

Κανείς δεν λέει ότι η λαϊκή κρίση είναι πάντοτε αλάθητη. Αλλά δεν υπάρχει, δεν έχει εφευρεθεί, ακόμα, κανένα πιο αποτελεσματικό σύστημα από τη δημοκρατία και, ποτέ μα ποτέ, δεν υπήρξε –ιστορικά τουλάχιστον- η αίσθηση ότι με λιγότερη δημοκρατία θα μπορούσαμε να βγούμε από τα προβλήματα και από τα αδιέξοδα.

Η αποκατάσταση, λοιπόν, της ισοτιμίας της ψήφου των πολιτών, όπως όμως και η αποκατάσταση της νομιμότητας, της διαφάνειας, αποτελούν πρωταρχικούς μας στόχους, προτεραιότητές μας.

Γι’ αυτό, αυτές τις μέρες, παρά το γεγονός ότι είμαστε στο μέσο του καλοκαιριού, η Βουλή μένει ανοιχτή, νομοθετεί και προχωρούν, παράλληλα, σημαντικές πρωτοβουλίες. Όχι μόνο η πρόταση για την απλή αναλογική, αλλά, παρά τα προσκόμματα, τις αντιδράσεις του κατεστημένου, οικονομικού και πολιτικού, τούτες τις μέρες προχωρά μια κορυφαία πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για να αποκατασταθεί η νομιμότητα με την αδειοδότηση, η οποία θα γίνει, παρά τις αντιδράσεις σας.

Και, ίσως, ένα μέρος της ακραίας συμπεριφοράς σας που οδηγεί και σε ατυχή περιστατικά, όπως το προηγούμενο, να οφείλεται και σε αυτή τη μεγάλη νευρικότητα που δείχνουν τούτες τις μέρες εκείνοι οι κύκλοι που, για εικοσιπέντε και πλέον χρόνια, κυριάρχησαν στον τόπο και σήμερα, μέσα στη νευρικότητά τους, είναι βέβαιο ότι σας πιέζουν.

Σας πιέζουν από την πρώτη στιγμή να ζητάτε εκλογές, να βγαίνετε μπροστά, ζητώντας να πέσει η Κυβέρνηση, να προκαλείτε και να ενισχύετε, να παροτρύνετε κινήματα διαμαρτυρίας. Εσείς, ένα κόμμα που παραδοσιακά ως παράταξη –σεβαστές οι ιδεολογικές και πολιτικές αντιθέσεις- δεν ήσασταν ποτέ ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Και έχετε μετατραπεί σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας για χάρη αυτών των κυρίων που θα χάσουν τα οφίτσιά τους και τη δυνατότητά τους να εκπέμπουν τηλεοπτικό σήμα δίχως άδειες και φυσικά καταρρέοντας και ψυχορραγώντας εκ νέου, κρατώντας δηλητηριώδεις πρωτοσέλιδους τίτλους, καθημερινούς και κυριακάτικους.

Επιχειρούμε, λοιπόν, βήματα μιας βαθιά δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής τομής στον τόπο. Μιας τομής που πιστεύουμε ότι θα απελευθερώσει την ελληνική κοινωνία από τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την εξάρτηση του πολιτικού συστήματος από τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας. Βήματα τα οποία επιχείρησαν και άλλες κυβερνήσεις, αλλά δεν τα έφεραν ποτέ εις πέρας στο τέλος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε κάτι; Η κρίση την οποία βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική. Προφανώς, η κυρίαρχη διάστασή της είναι η οικονομική και η κοινωνική. Όμως, θα έλεγα ότι είναι πρωτίστως κρίση του πολιτικού συστήματος, το οποίο εξέθρεψε μια κρατικοδίαιτη, σπάταλη, και διαπλεκόμενη οικονομική ολιγαρχία, εδραίωσε την πολιτική διαφθορά και την πελατειακή δικτύωση ως μέσο αναπαραγωγής του, εξοικείωσε τους πολίτες με τα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία, διαμόρφωσε μια ταξική, αδιαφανή και αναντίστοιχη προς τις κοινωνικές ανάγκες δημόσια διοίκηση.

Το πολιτικό σύστημα, ιδίως την περίοδο της κρίσης, αλλά και από πιο πριν αυτοϋπονομεύτηκε τόσο από την κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης της πολιτικής, που το ίδιο προκάλεσε, όσο, όμως, και από την οικονομική κρίση, στην οποία συνήργησε. Φτάσαμε σήμερα στο σημείο, όπου καμία βιώσιμη έξοδος από την κρίση δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος.

Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση, χωρίς, πρωτίστως, να υπάρξει πολιτική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος στο μέλλον, υπό την απόλυτη και πλήρη κυριαρχία του παλαιού καθεστώτος. Γι’ αυτό και η πολιτική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, σήμερα, για την απλή αναλογική και τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος συνιστά μία κορυφαία επιλογή ρήξης με το παρελθόν και μία τομή, θα έλεγα, στην ιστορική εξέλιξη του πολιτικού συστήματος, αλλά και στην ιστορική εξέλιξη του τόπου.

Αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι δυνάμεις του παλαιού κατεστημένου, οικονομικού και πολιτικού, θορυβήθηκαν και μόνο στην ιδέα ότι αυτή η πάγια δημοκρατική θέση της Αριστεράς για το εκλογικό σύστημα, όχι μόνο θα γίνει νόμος του κράτους, αλλά ότι θα μπορούσε να γίνει και νόμος του κράτους με άμεση εφαρμογή από την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Τρομοκρατήθηκαν και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί αυτό να συμβεί. Ενήργησαν συγκροτημένα και συντεταγμένα, προκειμένου να αποτρέψουν αυτήν την προοπτική και να καθοδηγήσουν, να αναγκάσουν πολιτικά κόμματα που παγίως έχουν τοποθετηθεί υπέρ αυτής της πρότασης –και την έχουν καταθέσει και στη Βουλή ακριβώς την ίδια- να την αρνηθούν σήμερα.

Ξέρετε γιατί τρομοκρατήθηκαν μ’ αυτήν την ιδέα; Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι με την απλή αναλογική το παρελθόν δεν μπορεί να έχει μέλλον στον τόπο. Βεβαίως, είπατε κάπου στην ομιλία σας ότι ο νόμος που ψηφίζεται σήμερα –θέλω να πιστεύω με μεγάλη πλειοψηφία- δεν θα γίνει ποτέ νόμος του κράτους.

Άραγε, πού στηρίζετε αυτήν την εκτίμησή σας, κύριε Μητσοτάκη; Στηρίζετε την εκτίμησή σας αυτή -και μάλιστα ανεβήκατε στο Βήμα μόλις κατέβηκε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία σας είπε, αν δεν κάνω λάθος, σ’ αυτήν την επαμφοτερίζουσα στάση που κρατάει το τελευταίο διάστημα, ότι ούτε θα ψηφίσει τώρα, θα ψηφίσει ΠΑΡΩΝ, αλλά ούτε θα ψηφίσει και μετά την κατάργησή της. Άραγε, εσείς πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε διακόσιες ψήφους στην επόμενη Βουλή, για να την καταργήσετε; Θα συνεργαστείτε με τη Χρυσή Αυγή, για να το πετύχετε;

Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να οικοδομήσουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη, που ήταν η δέσμευση να τελειώνουμε με το παρελθόν. Είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε –και θα αφήσουμε- το δικό μας αποτύπωμα στην εξέλιξη αυτού του τόπου. Βρεθήκαμε εδώ ερχόμενοι από πολύ μακριά και ο στόχος μας δεν είναι απλά να διαχειριστούμε με καλύτερο τρόπο, όπως το διαπιστώνει καθημερινά ο ελληνικός λαός, αυτήν την κρίση, αλλά στόχος μας είναι να αφήσουμε ένα βαθύ μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα που προφανώς θα είναι στον αντίποδα των αντιμεταρρυθμίσεων που εσείς εισηγηθήκατε. Διότι μας κατηγορήσατε απ’ αυτό το Βήμα ότι εμείς στον ενάμιση χρόνο τώρα δεν υλοποιήσαμε τη μεταρρύθμιση που αφορά την ψήφο των ομογενών.

Εσείς, κύριε Μητσοτάκη, γιατί δεν την υλοποιήσατε ποτέ; Εδώ και δεκαπέντε χρόνια το Σύνταγμα σας παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Ήσασταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Γιατί δεν το φέρατε; Γιατί;

Δεν το φέρατε, διότι, κύριε Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι αυτοχαρακτηρίζεστε ως μεταρρυθμιστής. Οι μόνες μεταρρυθμίσεις που ξέρετε να κάνετε καλά είναι να απολύετε δημόσιους υπαλλήλους, να κόβετε συντάξεις, να κόβετε μισθούς, να δίνετε δωράκια στη διαπλοκή και να ανοίγετε δρόμους στη φοροδιαφυγή. Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις σας.

Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να αφήσουμε ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα. Και αυτό θα επιχειρήσουμε το επόμενο διάστημα. Μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς. Και το εκλογικό σύστημα είναι ένας από τους αρμούς του συστήματος διακυβέρνησης, όπως και το Σύνταγμα βέβαια.

Το Σύνταγμα είναι το βασικό θεσμικό πλαίσιο που προσδιορίζει το πολιτικό σύστημα. Οκτώ χρόνια μετά την τρίτη αναθεώρηση του Συντάγματος στη μεταπολιτευτική περίοδο, έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες για μια νέα αναθεώρηση, ουσιαστική, για μια αναθεώρηση που θα συμβαδίσει με την απόφασή μας να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές για τη δημοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας. Μια αναθεώρηση η οποία, έχουμε στόχο και θέλουμε, να κατοχυρώνει τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών. Να προστατεύει τα δημόσια αγαθά, να εισάγει θεσμούς ενίσχυσης της δημοκρατικής συμμετοχής, να ενδυναμώνει το Κοινοβούλιο, να αποκαθιστά τις σχέσεις εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική, που έχουν διαρραγεί. Και, βεβαίως, να κατοχυρώνει και την ισοτιμία της ψήφου, ως αρχή, ώστε να εμποδίζει τον όποιο νομοθέτη, στο το μέλλον, να φτιάχνει τερατουργήματα ως εκλογικούς νόμους. Όχι να καθορίζει ποιον εκλογικό νόμο, αλλά ως αρχή την ισοτιμία της ψήφου. Και βεβαίως, αυτό, όπως καλά γνωρίζετε, δεν απαιτεί διακόσιους Βουλευτές, αλλά εκατόν ογδόντα και εκατόν πενήντα ή εκατόν πενήντα και εκατόν ογδόντα.

Μιας και μιλάμε για αριθμούς, θέλω να αναφερθώ και σε κάτι που συζητήσαμε και κατ’ ιδίαν και το επαναλάβατε και εδώ. Καταθέτετε την πρόταση να δεχθεί η κυβερνητική Πλειοψηφία να ανοίξουν άρθρα τα οποία δεν συμφωνεί ότι πρέπει να αλλάξουν και να ανοίξετε και εσείς, ενδεχομένως, άρθρα τα οποία δεν συμφωνείτε ότι πρέπει να αλλάξουν, ώστε να αποκτήσει η ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση έναν δημοψηφισματικό χαρακτήρα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σας ρώτησα και κατ’ ιδίαν, αλλά επαναλαμβάνω αυτό το ερώτημα και σήμερα: Θεωρείτε, λοιπόν, ότι είναι δίκαιο, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα έχει κρίσιμο δημοψηφισματικό χαρακτήρα για το Σύνταγμα της χώρας, να κρίνεται και να ορίζεται από ένα μπόνους πενήντα εδρών στο πρώτο κόμμα;

Εμείς, λοιπόν, ευθέως σας λέμε ότι αν θέλετε πράγματι να ανοίξουμε και να ανοίξετε άρθρα με τα οποία δεν συμφωνούμε, προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η κατοχύρωση από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής, χωρίς έξτρα μπόνους των πενήντα εδρών.

Έχουμε, λοιπόν, επίγνωση των δυσκολιών της συγκυρίας. Και για αυτόν τον λόγο δίνουμε τη μάχη μας καθημερινά και συνεχίζουμε με μικρές και μεγάλες μάχες σε όλα τα μέτωπα, για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, το χτύπημα της διαπλοκής, της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής.

Έχουμε προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε σειρά νομοθετημάτων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, για τη διαφάνεια στις συμβάσεις στα δημόσια έργα.

Έχουμε επιταχύνει τη διερεύνηση των «θαλασσοδανείων» στους καναλάρχες και στα πολιτικά κόμματα του δικομματισμού, που κυβερνούσαν με τη λογική της ενισχυμένης αναλογικής όλα τα προηγούμενα χρόνια: του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Γνωρίζουμε, όμως, ότι η εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός τον Σεπτέμβρη του 2015 δεν είναι μονοδιάστατη, δεν είναι μόνο εντολή ισχυρής και επίμονης διαπραγμάτευσης για να βελτιωθεί η συμφωνία, για να προφυλαχθούν δικαιώματα. Ο λαός μάς έδωσε εντολή και για μεγάλες αλλαγές, συνολικές και ριζικές αλλαγές. Και αυτήν την εντολή ρήξης με το παλαιό καθεστώς θα υλοποιήσουμε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μας κατηγόρησε ο κ. Μητσοτάκης για καιροσκοπισμό. Μας είπε ότι είμαστε καιροσκόποι που φέρνουμε στη Βουλή ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών της Αριστεράς. Γιατί άραγε είμαστε καιροσκόποι; Γιατί δεν το φέραμε τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν στη μεγάλη αγωνία μιας δύσκολης και επίμονης διαπραγμάτευσης; Ή γιατί δεν το φέραμε πριν την πρώτη αξιολόγηση, την δύσκολη πρώτη αξιολόγηση, την πιο δύσκολη, όταν θα ήταν και δημοκρατικό ατόπημα -η Αντιπολίτευση δεν είχε καν εκλεγμένη ηγεσία- και το φέρνουμε σήμερα, τρία χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές;

Και έκανε μάλιστα μία αναδρομή στο παρελθόν. Μας είπε ότι η αναλογική φέρνει ακυβερνησία πάντα. Και βεβαίως αναφέρθηκε στη υπόλοιπη Ευρώπη, κάνοντας αναφορά στην Ιταλία. Αλλά ξέχασε να πει ότι σχεδόν στην πλειοψηφία των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, είτε μελών της Ευρωζώνης είτε όχι, υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια η ισοτιμία της ψήφου και συνεργατικές κυβερνήσεις και μία κουλτούρα συνεργασιών που στην Ελλάδα τη μάθαμε μετά τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος με τα μνημόνια, από το 2012 και μετά. Μια κουλτούρα συνεργασιών που, βεβαίως, θέλοντας και μη, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, διέπραξαν τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν με τη λογική του οδοστρωτήρα του δικομματισμού τη δεκαετία του ’80 και του ’90, το 2012. Και τώρα επίσης υπάρχει, και παρά τις 50 έδρες μπόνους, η ανάγκη συνεργασιών και μια κουλτούρα συνεργασιών.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που λέμε εμείς; Λέμε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κλείνει ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος ο οποίος ξεκίνησε αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση το ‘74 με την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως βασικού πόλου, τότε, της Κεντροαριστεράς, που είχε τα στοιχεία του δικομματισμού τον οποίο γνωρίσαμε, κάποιες φορές πολύ μεγάλης πόλωσης, ακόμα και με τα «πράσινα» και τα «γαλάζια» καφενεία, με δύο ισχυρά κόμματα που είχαν συν, πλην 40% και την Αριστερά που ήταν στο 10%, ως ένας τρίτος μικρός πόλος.

Και, βεβαίως, η παράταξή σας τότε, ορθώς, ενδεχομένως, με βάση τη λογική του συμφέροντός της, του πολιτικού της συμφέροντος, αρνείτο την απλή αναλογική, δεδομένου ότι θα δημιουργούσε μία κουλτούρα συνεργασιών, προγραμματικών συγκλίσεων, που θα οδηγούσε σε κυβερνήσεις του ενός εκ των δύο πόλων με την Αριστερά.

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε και να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή, σε μια άλλη εποχή και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα. Και βεβαίως μπορείτε να έχετε το δικαίωμα, να έχετε ή την αλαζονεία ή την έπαρση ότι μπορεί να το διεκδικήσετε, κύριε Μητσοτάκη. Μπορείτε να το κάνετε αυτό, βεβαίως. Άλλωστε έχετε μία μεγάλη χαρά, γιατί βγήκαν, λέει, κάποιες δημοσκοπήσεις που σας δείχνουν πρώτους. Δεν θα αναφερθώ στο γεγονός ότι είναι οι ίδιες δημοσκοπήσεις που πέρυσι τέτοια εποχή δίνανε το «ΝΑΙ» μπροστά και βγήκε με 24 μονάδες πίσω, που τον Ιανουάριο του 2015 έδειχναν την Νέα Δημοκρατία μπροστά και έχασε με 7,5 μονάδες και που τον Σεπτέμβρη έδιναν ντέρμπι και χάσατε με 7 μονάδες διαφορά.

Θα αναφερθώ στο γεγονός ότι καμία από αυτές τις δημοσκοπήσεις, μα καμία, δεν σας δίνει μία δυναμική να υπερβείτε τα ποσοστά που φέρατε τον περασμένο Σεπτέμβρη και τον Γενάρη του 2015, το 30%.

Έχετε όμως την ελπίδα να θεωρείτε ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σε μία λογική του δικομματισμού, του παλιού δικομματισμού. Με γεια σας και χαρά σας! Αυτό όμως που μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι έρχεστε σήμερα να μιλήσετε εσείς σε εμάς για καιροσκοπισμό, τη στιγμή που εσείς είστε αυτοί που έχετε αλλάξει πολλές φορές άποψη και θέσεις. Και θα εξηγηθώ. Διότι εμείς είχαμε πάγια τη θέση της απλής αναλογικής.

Επιτρέψτε μου να σας διαβάσω κάτι που διαλέγω μεταξύ πολλών που έχουν γραφτεί κατά καιρούς για να υπερασπιστούν την αντίληψη της ισοτιμίας της ψήφου και την ανάγκη ενός εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής.

«Ανάγκη ρητής καθιέρωσης μιας μορφής αναλογικού συστήματος, με δεδομένο το γεγονός ότι η έως τώρα κοινοβουλευτική μας εμπειρία έχει καταδείξει πως το αναλογικό σύστημα ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες διεύρυνσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Βουλής, συνακόλουθα δε της Κυβέρνησης, η οποία, ούτως ή άλλως, στηρίζεται στην εμπιστοσύνη της Βουλής». Ανάγκη, λοιπόν, όπως μας έχει δείξει η κοινοβουλευτική εμπειρία, ενός αναλογικού συστήματος.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όχι δεν είναι η πρόταση νόμου που κατέθεσε πέρυσι το ΠΑΣΟΚ και δεν την ψηφίζει σήμερα. Είναι η πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για τη συνταγματική αναθεώρηση το 2014 σε αυτήν εδώ τη Βουλή και υπογράφουν ο κ. Μητσοτάκης, η κ. Μπακογιάννη, η κ. Κεφαλογιάννη, η κ. Ασημακοπούλου, ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Βορίδης, ο κ. Αθανασίου. Ήταν η άποψή σας για τη συνταγματική αναθεώρηση του 2014.

Και επειδή δεν είναι η μόνη παραφωνία σε σχέση με αυτά που σε νεκρό χρόνο μπορεί να παραδεχθείτε και να πείτε και σε αυτά που πράττετε, θέλω να σας δείξω και κάτι ακόμη. Καταφερθήκατε με ιδιαίτερη ένταση εναντίον της λογικής της ψήφου στα δεκαεπτά, λέγοντας μάλιστα ότι αποτελεί μία προσπάθεια, καιροσκοπική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, να θωπεύσει τους νέους ανθρώπους.

Θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά την τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη στις 21/5/2009, η οποία σε παρουσίαση βιβλίου, μαζί με τον κ. Σκανδαλίδη μάλιστα τότε και τον κ. Μακρυδημήτρη, είχε υιοθετήσει την άποψη για ψήφο στα δεκαέξι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όχι στα δεκαεπτά, λέγοντας ότι, ευθέως θα σας πω, ότι είναι μια θετική εξέλιξη, διότι η νέα γενιά πρέπει να βγει στο προσκήνιο.

Και, βεβαίως, να θυμηθώ κιόλας ότι αποτέλεσε και πρόταση την οποία εισηγήθηκε και ψήφισε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ο κ. Κυρανάκης, Πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για ψήφο στα δεκαέξι.

Στην Ευρώπη βγαίνετε και κάνετε τους προοδευτικούς. Εδώ παραείστε συντηρητικοί. Εδώ δεν μπορείτε να χωρέσετε καμία άλλη άποψη.

Μιλάτε, λοιπόν, για πολιτικό αμοραλισμό, γιατί εμείς φέρνουμε στη Βουλή, τρία χρόνια πριν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς και δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων, τη στιγμή που εσείς βεβαίως, κατά καιρούς, έχετε πει πολλά και διαφορετικά πράγματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η άποψή μας είναι ότι όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε ότι έχει κλείσει ένας σημαντικός κύκλος μεταπολιτευτικός και βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες, ώστε να περάσουμε από έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος, που δεν ευθύνεται για όλα, αλλά ευθύνεται για πολλά, σε έναν γόνιμο διπολισμό, με κυβερνήσεις συνεργασίας.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, λοιπόν, δεν είναι κίνηση αντιπερισπασμού από τη συγκυρία, όπως ισχυρίζεστε -κινήσεις αντιπερισπασμού δεν κάνουμε εμείς, κινήσεις αντιπερισπασμού κάνετε εσείς και πολλές, κύριε Μητσοτάκη- αλλά αντανακλά, ακριβώς, τη συνειδητοποίησή μας ότι πρέπει να περάσουμε σε μια νέα εποχή και να βοηθήσουμε το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις να σκέφτονται με άλλους όρους.

Διότι, κύριε Μητσοτάκη, ξέρετε, κατανοώ τη μεγάλη σας επιθυμία να γίνετε πρωθυπουργός. Όμως, πρωθυπουργός δεν μπορείτε να γίνετε επειδή σας αγάπησαν οι εκδότες οι χρεοκοπημένοι, ούτε επειδή σας αγάπησαν ο κ. Θεοδωράκης και η κ. Γεννηματά. Μόνο αν σας αγαπήσει ο λαός θα γίνετε πρωθυπουργός, κύριε Μητσοτάκη, αλλά ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και γνωρίζει ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε!

Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφερθώ σε κάποια γεγονότα τα οποία για μένα έχουν ιδιαίτερη σημασία, διότι το τελευταίο διάστημα έχετε σχεδόν πέσει, ηρωικά μαχόμενος, υπέρ της προσπάθειας να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Εξαντλήσατε όποια θεσμική δυνατότητα είχατε για να καθυστερήσει αυτός ο διαγωνισμός. Με την προσχηματική άρνησή σας να συναινέσετε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, υπονομεύσατε τη συγκρότηση και λειτουργία του και έτσι στερήσατε από την Ανεξάρτητη Αρχή τη δυνατότητα να διενεργήσει τον διαγωνισμό για τις άδειες.

Κι όταν, ύστερα από τρεις μήνες άγονων προσπαθειών δικών μας για συναίνεση, νομοθετήσαμε να γίνει ο διαγωνισμός από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, τότε υιοθετήσατε το αίτημα της διαπλοκής για νέες εκλογές. Να φύγουμε εμείς, για να γλυτώσουν εκείνοι.

Να είστε βέβαιος, όμως, κύριε Μητσοτάκη, ότι ούτε εμείς θα φύγουμε ούτε αυτοί θα γλυτώσουν. Εμείς θα είμαστε εδώ μέχρι το 2019 και μετά το 2019, με την ψήφο του ελληνικού λαού.

Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να μας εξηγήσετε κάτι. Τι ακριβώς είναι αυτό που είπατε προχθές, μετά τη συνάντησή σας με τις δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις, πριν τρεις μέρες νομίζω; Ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ανεχθεί παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη κι ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Σε τι ακριβώς αναφέρεστε; Μήπως αναφέρεστε στις αιτήσεις που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την επιτάχυνση της εκδίκασης των δύο υποθέσεων της SIEMENS, για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ το ’97 και για τα «μαύρα ταμεία» που τροφοδοτούσαν τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, για δεκαετίες;

Είναι, μήπως, παρέμβαση στη Δικαιοσύνη η επίκληση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης; Προφανώς είναι προτιμότερη για εσάς η επ’ αόριστον αναβολή της δίκης της SIEMENS, να μην γίνει ποτέ, για αυτό και σπεύσατε να πάρετε θέση και να χαρακτηρίσετε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη την καθ’ όλα νόμιμη και εύλογη υποβολή αιτήματος για την επιτάχυνσή της.

Όμως, εάν ανησυχείτε, καλά κάνετε και ανησυχείτε, γιατί η δίκη της SIEMENS θα γίνει. Θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί και θα υπάρξει δικαστική απόφαση.

Γιατί η μόνη παρέμβαση που κάνει η Κυβέρνησή μας στη Δικαιοσύνη είναι να επισημαίνει διαρκώς την ανεξαρτησία της, την πλήρη αυτονομία της από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που την πολιορκούν!

Και ένα τελευταίο ερώτημα. Κύριε Αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μήπως στο μεσοδιάστημα από προχθές μέχρι σήμερα που ανεδείχθη αυτό το θέμα, προλάβατε να αποπέμψετε τον κ. Σκλαβούνη από τη θέση του υπευθύνου για την ανάπτυξη και τη συγγραφή του κυβερνητικού σας προγράμματος για την ανάπτυξη; Αν δεν προλάβατε, πείτε μας, γιατί; Μετά τον κ. Παπασταύρου άλλος ένας στενός σας συνεργάτης έχει το know how της φοροδιαφυγής, την τεχνογνωσία της φοροδιαφυγής και ελέγχεται για ένα ζήτημα για το οποίο αφιερώνει σχεδόν μισή σελίδα η εφημερίδα των Financial Times και για την ανάγκη επιτέλους να υπάρξει σε αυτήν τη χώρα δικαιοσύνη, για το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, με τις δικές σας επιλογές, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης, όταν κάποιοι άλλοι έβγαζαν τα χρήματα διά της τεχνογνωσίας στελεχών σας στο εξωτερικό.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να μου επιτρέψετε και μια μικρή αναφορά στα κόμματα του Κέντρου. Δεν θα μακρηγορήσω.

Ξέρετε, αυτό που συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι είναι κάτι το οποίο δυσκολεύομαι να κατανοήσω. Βέβαια, σας ακούω σήμερα και σκέφτομαι ότι για σας πρέπει να είναι μία δύσκολη μέρα. Είναι μία εξαιρετικά δύσκολη μέρα. Ξέρετε, δεν είναι όλοι που έχουν αποφασίσει να συμπορευτούν μαζί σας και ενδεχομένως να μπουν και στα ψηφοδέλτιά σας. Είναι και κάποιοι άλλοι που δεν έχουν πάρει αυτές τις αποφάσεις, άρα είναι πολύ δύσκολη μέρα γι’ αυτούς, πιστέψτε με.

Αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω και μου φαίνεται οξύμωρο, είναι το γεγονός ότι αρνείστε. Μπορεί να έχετε τους λόγους σας, να κατηγορείτε την Κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ για τον λόγο, τις προθέσεις της, ποιες είναι οι σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Όλα αυτά μπορεί να τα λέτε. Αυτό το οποίο δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε είναι ότι σε μια ιστορική στιγμή, όταν, πρώτη φορά, κυβερνητική πλειοψηφία φέρνει ένα αίτημα για απλή αναλογική, το οποίο κατεξοχήν ευνοεί τα μικρά κόμματα και, ιδίως, τα κόμματα του κέντρου, για να παίξουν έναν ρυθμιστικό ρόλο, έναν βαρύνοντα ρόλο στο πολιτικό σύστημα, αρνείστε.

Δεν μπορώ, λοιπόν, να κατανοήσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον λόγο για τον οποίο αρνούνται αυτά τα κόμματα, πλην, βεβαίως, της Ένωσης Κεντρώων του κ. Λεβέντη, τον οποίο σήμερα θυμηθήκατε να λοιδορήσετε. Όλο το προηγούμενο διάστημα τον υμνούσατε, ιδίως όταν τοποθετήθηκε εναντίον της πρότασής μας για τον διαγωνισμό. Τότε ήταν κορυφαίος πολιτικός παράγων. Σήμερα που κράτησε μία στάση σύμφωνα με τη λογική που αυτόν, όπως το κόμμα του ορίζει, ένα μικρό κόμμα του Κέντρου, τον συμφέρει να κρατήσει, τον λοιδορείτε.

Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορώ να καταλάβω, δεν κατανοώ ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αρνείστε να αποδεχθείτε ένα πολιτικό δώρο, να παίξετε σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή του τόπου. Προτιμάτε, ενδεχομένως, τον ρόλο του συμπληρώματος της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, όπως είχατε προτιμήσει και τον ρόλο του συμπληρώματος στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη, όλους αυτούς τους ιδεολογικά συγγενείς σας; Όχι βέβαια.

Διαπράττετε πράγματι ένα ιστορικό ατόπημα. Κάποιοι χαρακτήρισαν αυτό το ατόπημα παρόμοιο του ιστορικού λάθους της Αριστεράς του 1989. Δεν θα συμφωνήσω μαζί τους για τον εξής λόγο: Διότι το 1989, βεβαίως, η Αριστερά έκανε το ιστορικό λάθος –και το πλήρωσε- να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, η πρόταση που απευθύνθηκε στην Αριστερά το 1989 για την ψήφιση της απλής αναλογικής, ήταν μία πρόταση που, αν την υιοθετούσε, θα οδηγούσε άμεσα σε κλείσιμο της Βουλής και άρα η Αριστερά θα χρεωνόταν τη μεγάλη ηθική ευθύνη να μην υπάρξει καμία διερεύνηση για τα πιθανά αδικήματα που τότε απασχολούσαν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης, πράγμα το οποίο δεν είχε το δικαίωμα να χρεωθεί ως ευθύνη.

Εσείς τώρα, δίχως καμία δικαιολογία, αρνείστε ένα δώρο ιστορικού χαρακτήρα προς εσάς και ταυτίζεστε με τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αρνείστε τις δικές σας προτάσεις και, φυσικά, αρνείστε τους ίδιους τους εαυτούς σας.

Στην πραγματικότητα, όμως, αρνούμενοι να παραλάβετε αυτό το δώρο, μας το γυρίζετε πίσω. Μας κάνετε εμάς ένα πολύ μεγάλο δώρο. Αποκαλυπτόμενοι στον ελληνικό λαό, μας χαρίζετε την ηθική υπεροχή ότι το είπαμε και το υλοποιήσαμε, φέραμε και θα εφαρμόσουμε, θα ψηφίσουμε την απλή αναλογική και τη δυνατότητα ο ελληνικός λαός το 2019 να μας δώσει την πλειοψηφία και να σας βάλει οριστικά, το παλιό πολιτικό σύστημα, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, για να θυμηθώ και μια άλλη ιστορική φράση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου