22 Ιουλίου 2016

Συμμετοχή της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων


Την συμμετοχή της Ελλάδας, με δέκα εκατομμύρια ευρώ, στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων αποφάσισε την Πέμπτη το κυβερνητικό υπουργικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής. Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας θα υποβληθεί τον Αύγουστο και θα κριθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ως διαπραγματευτής και εκπρόσωπος της Ελλάδας ορίσθηκε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Η απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου εντάσσεται στην γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς συλλογικούς επενδυτικούς θεσμούς, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων συμμετέχουν άλλες 17 χώρες από την Ευρώπη, Αφρική, Αμερική και σχεδόν όλες οι Ασιατικές χώρες.

Η Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων (ΑΙΙΒ) θα έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει έργα που αναπτύσσονται στην Ασία ή έργα που υλοποιούνται στις υπόλοιπες ηπείρους με στόχο την διασύνδεση με την Ασία. Όσον αφορά την Ελλάδα η ΑΙΙΒ θα μπορεί να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσουν ελληνικές επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή καθώς και έργα που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στην Ελλάδα από Ασιατικές εταιρείες.

Εφόσον το ελληνικό αίτημα εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, που θα συνεδριάσει στις 26 Σεπτεμβρίου, θα κατατεθεί προς επικύρωση από την βουλή.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου