20 Ιουλίου 2016

Ιστορική δημοκρατική τομή: Απευθείας μετάδοση της συζήτησης για τον νέο εκλογικό νόμο



Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου - Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, 21 Ιουλίου, με την ψηφοφορία, μετά από τρεις απογευματινές συνεδριάσεις, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε όλα τα κόμματα για να τοποθετηθούν αναλυτικά - Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή που μέχρι και σήμερα κρατούσε κλειστά τα χαρτιά της, προανήγγειλε την αποχή της κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου.

Για να παρακολουθήσετε ζωντανά την συνεδρίαση της Βουλής πατήστε ΕΔΩ.

«Χρυσό» δεκανίκι για τη Ν.Δ. και την πρόθεσή της να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές αναδεικνύεται η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία θα απέχει από την ψηφοφορία. Έτσι, ο μεγαλύτερος αριθμός ψήφων που μπορεί να συγκεντρώσει η κυβερνητική πρόταση είναι 179, μακριά δηλαδή από τις 200 που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί από τις επόμενες εκλογές σε ισχύ ο νέος εκλογικός νόμος.

"Αν γίνει αποδεκτή η επιλογή μας για απλή αναλογική και των 300 εδρών και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, σε συνδυασμό με την συνταγματική μεταρρύθμιση, θα έχουμε τη δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στην Αριστερά και την ευρύτερη προοδευτική παράταξη να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική. Αυτό, μαζί με το δικαίωμα ψήφου από τα 17 χρόνια, που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη συναίνεση συνιστούν, κατά την άποψή μας, τεράστια πρόοδο", υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Μπαλάφας.

«Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής θα έχουμε συμβάλλει στην αναγέννηση του πολιτικού συστήματος θα έχουμε κάνει ένα άλμα στην εμπέδωση της πολιτικής ισότητας», ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και τόνισε ότι η απλή αναλογική, «μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει». «Δίνει προοπτική αναγέννησης του ενδιαφέροντος των πολιτών για την πολιτική», συνέχισε ο κ. Βίτσας και εκτίμησε ότι η απλή αναλογική, θα ανατρέψει το πολιτικό σύστημα όπως το γνωρίσαμε και θα ωθήσει σε διαφορετικές πολιτικές συμπεριφορές πολιτικών κομμάτων και μορφωμάτων και του ίδιου του πολίτη απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής δημιουργεί κίνδυνο ακυβερνησίας ανέφερε, ότι «η ακυβερνησία, δεν προέρχεται από το εκλογικό σύστημα αλλά από την αδυναμία και της πολυπληθέστερης ομάδας να επιλύσει τα προβλήματα που απασχολούν τον λαό». Πρότεινε τέλος να προβλεφθεί στο Σύνταγμα η επέκταση του αναλογικού εκλογικού συστήματος στην εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, ώστε να «ενισχυθεί η αναλογικότητα».


Π. Κουρουμπλής: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία. Προσπαθώ όμως να είμαι αυθεντικός»

Θ. Δρίτσας: Να δώσουμε στην κοινωνία τη δυνατότητα να εκφραστεί


Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε η συζήτηση. Με την έναρξη της συνεδρίασης η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την αλλαγή της ημέρας ψήφισης του σχεδίου νόμου χωρίς να προηγηθεί η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. «Η προσαρμογή του προγράμματος της Βουλής στο εκάστοτε πρόγραμμα του Πρωθυπουργού υποδηλώνει αντίληψη περιφρόνησης του Κοινοβουλίου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι θεωρεί το κοινοβούλιο «τσιφλίκι της».

«Η μεθοδολογία της κυβέρνησης δεν συνάδει με αυτό που θα μας απασχολήσει απόψε, δηλαδή την οικοδόμηση κουλτούρας συνεννόησης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υποστήριξε ότι το θέμα είναι ανύπαρκτο, γιατί όταν η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη διάσκεψη των προέδρων μπορεί να αλλάξει και την ημερήσια διάταξη - και χαρακτήρισε τη συζήτηση «ολίγον θέατρο εντός εισαγωγικών». «Την περιφρόνηση του Κοινοβουλίου την ζήσαμε όταν είχαμε τον Πρωθυπουργό απόντα στην προπροηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και πρόσθεσε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι ο Πρωθυπουργός με τις περισσότερες παρουσίες στο Κοινοβούλιο.


Τοποθετήσεις εισηγητών και ειδικών αγορητών

Παραμένουν οι διαφορές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο θέμα του εκλογικού νόμου, με βασικό σημείο τριβής το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, όπως προκύπτει κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, επί της αρχής του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, χαρακτήρισε "ιστορική επιλογή" την απλή αναλογική και υποστήριξε, ότι ενισχύει την πολιτική σταθερότητα, ενώ ο εισηγητής του Ν.Δ. Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει την ακυβερνησία.

Νωρίτερα, με την έναρξη της συζήτησης, η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία.

Εκλογικό σύστημα ισότιμης, δίκαιης και δημοκρατικής αντιπροσώπευσης χαρακτήρισε την απλή αναλογική, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας και υπογράμμισε ότι αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς.

Ο Γιάννης Γκιόλας σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική αποτελεί ιστορική επιλογή, διευκολύνει κυβερνήσεις συνεργασίας, ενισχύει την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή, ενώ προάγει την εμπιστοσύνη των πολιτικών στο πολιτικό σύστημα. «Δεν μπορείτε να μας αιτιάσθε εσείς που αλλάζατε τα εκλογικά συστήματα για να εξασφαλίσετε την αυτοδυναμία σας στις εκλογές» είπε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ καταλόγισε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, ότι θέλει σήμερα να καταψηφίσει ότι πρότεινε ένα χρόνο πριν.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε "επιβεβλημένη", την παραχώρηση ψήφου από τα 17 έτη, προκειμένου να ενισχυθεί το συρρικνούμενο εκλογικό σώμα. Χαρακτήρισε δυσχερή την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών, ενώ για την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς είπε ότι απαιτείται απογραφή. Επίσης, για τους πρόσφατα μεταναστεύσαντες, ότι υπάρχουν τεχνικές δυσχέρειες και απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.


Αντιπροσώπευση και κυβερνησιμότητα

Ο εκλογικός νόμος δεν πρέπει να αποσκοπεί μόνο στην αντιπροσώπευση, αλλά και στην κυβερνησιμότητα, ανέφερε στην ομιλία του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης, αφού όπως είπε, ο λαός όταν ψηφίζει, ψηφίζει κυβέρνηση. Ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή να εξηγήσει γιατί ενώ "από τον Μάιο έως σήμερα έλεγε ότι με απλή αναλογική ο τόπος δεν θα κυβερνηθεί ποτέ και τώρα εισηγείται ένα νόμο με τον οποίο η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ".

Αναφερόμενος στο θέμα της ψήφου από τα 17 έτη ο Μάκης Βορίδης, καταλόγισε στην κυβέρνηση "ρητορική θωπείας" της νεολαίας και πρότεινε για το θέμα της ψήφου των νέων να υπάρξει κριτήριο συνολικό και όχι αυθαίρετο μια συνολική προσέγγιση με βάση τα γενικότερα δικαιώματα της ενηλικίωσης.

Ανέφερε, τέλος, ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο, «γιατί κάτι δημοσκοπήσεις σας έριξαν στα τάρταρα και η ΝΔ προελαύνει και με βεβαιότητα ο Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός. Αυτός ο άθλιος εκλογικός νόμος με τις άθλιες επιπτώσεις δεν θα εφαρμοστεί ποτέ γιατί θα καταργηθεί με την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ», κατέληξε ο Μάκης Βορίδης.

Η Χρυσή Αυγή θα απέχει, από την ψηφοφορία ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λαγός. Ο Ιωάννης Λαγός είπε ότι σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή, «θέμα ακυβερνησίας στην Ελλάδα δεν υφίσταται, αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι μαριονέτες των διεθνών τοκογλύφων» και κατηγόρησε την κυβέρνηση, πως «αντί να δίνει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες Ομογενείς, δίνει εκλογικά δικαιώματα στους λαθρομετανάστες».


«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο»

«Η κρίση δεν θα ξεπεραστεί με εναλλαγή αυτοδύναμων και αυτάρεσκων κυβερνήσεων, ούτε με την ακυβερνησία», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης και ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου νόμου και τη συγκρότηση επιτροπής, η οποία να εξετάσει συνολικά τα θέματα.

Πρότεινε εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει την αναλογική κατανομή των εδρών έως το 42% με ελάχιστη ενίσχυση. Τάχθηκε υπέρ της ψήφου των νέων από τα 17 έτη, την οποία χαρακτήρισε επιβεβλημένη και υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών.

Ζήτησε επίσης να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους 500.000 νέους ανθρώπους που έφυγαν στο εξωτερικό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

"Ζητείται Ελπίς". «Εάν δεν την δώσουμε έστω και τώρα και υποκύψουμε στον αξιοθρήνητο καιροσκοπισμό, ο τόπος δεν γλυτώνει το ναυάγιο. Εμείς θα παραμείνουμε δύναμη πατριωτικής ευθύνης, ώστε ο τόπος να γυρίσει σελίδα και να αλλάξει ρότα», κατέληξε ο Κώστας Σκανδαλίδης.


Στήριξη από την Ένωση Κεντρώων

«Θα στηρίξουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», είπε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, και χαρακτήρισε την απλή αναλογική "Ευκαιρία για ειλικρινή διαβούλευση" και δυνατότητα για "εδραίωση της Δημοκρατίας".

«Η απλή αναλογική αποτελούσε πάντα πάγιο αίτημα του δημοκρατικού κόσμου, του κόμματός μας από την ίδρυση του το 1992», είπε ο Μάριος Γεωργιάδης, ενώ υπεραμύνθηκε του δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη.

«Μας προβληματίζει η άρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού η απλή αναλογική συζητείται μαζί με το σοσιαλισμό από την εποχή του Ανδρέα», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης και ζήτησε από τα άλλα κόμματα να υπερβούν τα μικροκομματικά συμφέροντα και υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο "για το καλό της πατρίδας", όπως είπε χαρακτηριστικά.


«Εξυπηρετούν βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους»

«Η απλή αναλογική δεν υπηρετεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας και ενδεχομένως να μην βοηθά τις δημοκρατικές δυνάμεις σε περιόδους κρίσης και πολιτικής αστάθειας», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι Κώστας Μπαργιώτας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέλεξε για ακόμη μια φορά τον τακτικισμό, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά της».

Ο Κώστας Μπαργιώτας, τόνισε επίσης, ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει το απαράδεκτο ισχύον εκλογικό σύστημα, λέγοντας «πρέπει να αλλάξουν και οι χαώδεις περιφέρειες -η χαρά της διαπλοκής και των μηχανισμών- να χτυπηθεί η διαπλοκή, και κυρίως να χτυπηθεί το ρουσφέτι και οι σταυροθηρικοί μηχανισμοί».


Επιχειρούν τον αποπροσανατολισμό του λαού

Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο «επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό του λαού και των εργαζομένων από τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της με τα αντιλαϊκά μέτρα για την καπιταλιστική ανάκαμψη».

Ο Χρήστος Κατσώτης διευκρίνισε, ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει ″παρών″ επί της αρχής, καθώς είναι απλή ανόθευτη αναλογική ο νόμος που εισηγείται η κυβέρνηση με τη διατήρηση του 3%, ενώ «θα υπερψηφίσει το άρθρο για την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Επίσης, θα ψηφίσει "ναι" στο άρθρο 5 για την εφαρμογή του νόμου από τις επόμενες εκλογές. "Η αύξηση της αναλογικότητας διευκολύνει την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ίδιο, ανεξάρτητα και αν βγει δεύτερος, γιατί θα υπάρξουν δυνάμεις που μπροστά στο δίλημμα "πρόοδος ή σκότος" θα στηρίξουν κυβέρνηση της δήθεν προόδου», κατέληξε ο Χρήστος Κατσώτης.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις βουλευτών.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου