31 Ιουλίου 2016

Όχι της Ν.Δ. στο τελικό πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών



"Παρών" ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, υπερψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα - Ισχυρή κριτική για τη στάση της δέχτηκε από τα άλλα κόμματα η Ν.Δ. - Το πόρισμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις αρχές Σεπτεμβρίου

Με την αρνητική στάση της Ν.Δ., η οποία δέχτηκε ισχυρή κριτική για τη στάση της από τα άλλα κόμματα, ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Το πόρισμα υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛΛ., του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή ψήφισαν «παρών». Το πόρισμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Δ. Κυριαζίδης ισχυρίστηκε ότι η παρούσα Επιτροπή δεν αξιοποίησε το σχέδιο δράσης που είχε οργανωθεί από τις δύο προηγούμενες Επιτροπές υπό την προεδρία των Κ. Τζαβάρα και Ζ. Κωνσταντοπούλου, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την υιοθέτηση των αιτημάτων των ιδιωτών και των παραδικαστικών διεκδικήσεων. Η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι πρέπει να καταγραφούν οι πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για την καθυστέρηση της διεκδίκησης, υποστηρίζοντας ότι «η ενότητα και η σύμπνοια που εσείς ζητάτε είναι συγκάλυψη των ευθυνών».

Ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Τρ. Μηταφίδης υπογράμμισε ότι η παρούσα Επιτροπή κατέληξε σε πόρισμα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, ενώ υπενθύμισε ότι «Είπαμε ότι, όταν θα απευθυνθούμε σε άλλες χώρες, δεν θα απευθυνθούμε σαν ένα σκορποχώρι, αλλά έχοντας έναν μπούσουλα μπροστά μας». Σχετικά με το ζήτημα των ιδιωτικών διεκδικήσεων, ο Τρ. Μηταφίδης επισήμανε ότι «Η μόνιμη και δικαιολογημένη κριτική που γίνεται από τους συμμάχους μας εκτός Ελλάδος, και ιδιαίτερα στη Γερμανία, είναι ότι εσείς δεν εφαρμόζετε καν τις αποφάσεις των δικαστηρίων σας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου