02 Ιουλίου 2016

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του ΥΠΠΕΘ για την ίδρυση Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία



Στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου, αξιοκρατικού Ιδρύματος, 
το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και 
θα διαχειρίζεται τους πόρους ενός Ταμείου για τη στήριξη 
νέων επιστημόνων, υποδομών (εξοπλισμού) και 
ερευνητικών προγραμμάτων

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΕΛΙΔΕΚ).

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου, αξιοκρατικού Ιδρύματος, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και θα διαχειρίζεται τους πόρους ενός Ταμείου για τη στήριξη νέων επιστημόνων, υποδομών (εξοπλισμού) και ερευνητικών προγραμμάτων που θα υλοποιούνται στα πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα της χώρας. Ρόλος του Ιδρύματος θα είναι να αξιολογεί και να χρηματοδοτεί την ποιοτική έρευνα με πόρους που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ).

Βάσει της συμφωνίας που θα υπογραφεί τον Ιούλιο μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της EIB, μέσα στα επόμενα χρόνια το ΕΛΙΔΕΚ θα διαθέσει 240 εκατ. ευρώ για την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΕΘ, οι πόροι αυτοί θα είναι πρόσθετοι εκείνων που είναι διαθέσιμοι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και όσων προέλθουν από το πρόγραμμα της ΕΕ για την Έρευνα, Ορίζοντας 2020.

Σε δεύτερη φάση, το ΕΛΙΔΕΚ θα παρέχει, από πρόσθετους πόρους, επιχορηγήσεις υπό τη μορφή κεφαλαίων σποράς σε καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΠΕΘ, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, τόνισε ότι ο νόμος για την ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ αποτελεί μια απάντηση της Πολιτείας για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην επιστημονική έρευνα, εξαιτίας της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. 

Συνέχισε λέγοντας ότι ταυτόχρονα δημιουργούνται προοπτικές που θα τονώσουν και θα απελευθερώσουν το εξαιρετικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό δυναμικό που υπάρχει και θα του επιτρέψουν να δημιουργήσει και να αποτελέσει το στήριγμα πάνω στο οποίο θα βασιστεί η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου