19 Ιουλίου 2016

Εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ: Η ΑΤΕ αύξανε τη χρηματοδότηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ενώ είχαμε μπει στα μνημόνια


Mε την εξέταση του Θοδ. Πανταλάκη, πρώην διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία στην εξεταστική. Όπως παραδέχτηκε ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ, η τράπεζα έκανε αύξηση της χρηματοδότησης της τράπεζας προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις ανακοινώσεις του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, για την είσοδο στα μνημόνια. Οπως είπε, υπήρξαν δύο σχετικά αιτήματα από τους εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι θα υπήρχε αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων και των κρατικών εσόδων. Στα 4,5 δισ. ευρω η ζημιά της ΑΤΕ απο το περίφημο PSI, όταν η τότε κυβέρνηση μετέτρεψε τα δάνεια των ΟΠΕΚΕΠΕ,ΟΣΕ κ.λ.π σε ομόλογα και μετά τα κούρεψε


Σημειώνεται πως στην προηγούμενη συνεδρίασή της, την Πέμπτη 14/7, η Επιτροπή αποφάσισε την κλήση ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έπειτα από πρόταση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, που πρότεινε να προσέλθουν ως μάρτυρες οι ιδιοκτήτες ή οι μεγαλομέτοχοι των ΜΜΕ για τα οποία προέκυψαν ερωτήματα. Η πρόταση έγινε δεκτή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης αποκαλύφθηκε ότι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από την Attica Bank, που είναι μη εξυπηρετούμενα, ελήφθησαν με ψευδείς δηλώσεις εκχώρησης κρατικών επιχορηγήσεων

Σήμερα, Τρίτη 19/7, στην Εξεταστική Επιτροπή καταθέτει ο Θοδ. Πανταλάκης, πρώην διοικητής της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, που πλέον έχει απορροφηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως παραδέχτηκε ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ, η τράπεζα έκανε αύξηση της χρηματοδότησης της τράπεζας προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις ανακοινώσεις του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, για την είσοδο της ελληνική οικονομίας στην εποχή των μνημονίων. Οπως είπε, υπήρξαν δύο σχετικά αιτήματα από τους εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι θα υπήρχε αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων και των κρατικών εσόδων.

Άλλο ενδιαφέρον σημείο της κατάθεσης του πρώην διοικητή της ΑΤΕ ήταν η αναφορά του στη ζημιά από το κούρεμα των ομολόγων: Συγκεκριμέναν ανέφερε πως η ζημιά της ΑΤΕ απο το περίφημο PSI έφτασε τα 4,5 δισ. ευρώ, όταν η τότε κυβέρνηση μετέτρεψε τα δάνεια των ΟΠΕΚΕΠΕ,ΟΣΕ κ.λ.π σε ομόλογα και μετά τα κούρεψε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου