30 Ιουνίου 2016

Γ. Δραγασάκης: Το μέλλον αποκτά ορατότητα εξόδου από την κρίση (Video)


“Για πρώτη φορά μετά -από 6 χρόνια- υπάρχουν προϋποθέσεις να σχεδιάσουμε την έξοδο από την κρίση σε έναν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, για πρώτη φορά το μέλλον αρχίζει να αποκτά ορατότητα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Μαρούσι.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπρέγιαννη

“Για πρώτη φορά μετά -από 6 χρόνια- υπάρχουν προϋποθέσεις να σχεδιάσουμε την έξοδο από την κρίση σε έναν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, για πρώτη φορά το μέλλον αρχίζει να αποκτά ορατότητα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του στο Μαρούσι αναφερόμενος στη νέα φάση που μπήκε η χώρα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη νέα αρχή που κάνει η κυβέρνηση προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον «η κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει».


Ο κ. Δραγασάκης  ανέπτυξε τις κυβερνητικές θέσεις για την ΕΕ, αλλά και το σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο με την ψήφιση της απλής αναλογικής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο γεν. γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Φράγκος, ο αναπληρωτής γεν. γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Τσουκαλάς, οι βουλευτές Ανέττα Καββαδία και Αυλωνίτου Ελένη, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Καλλιόπη Βέττα και Πέτρος Δαμιανός.

Η συμμετοχή του κόσμου και της νεολαίας ήταν εντυπωσιακή, καθώς γέμισε ασφυκτικά το κλειστό στάδιο. Μετά την ομιλία ακολούθησε ζωντανή συζήτηση με τον κόσμο που διετύπωσε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του.

Προϋπόθεση της ανάπτυξης η κοινωνική προστασία και το κοινωνικό κράτος
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Δραγασάκης θέλησε να καταρρίψει την ταμπέλα του «σοβαρού» της κυβέρνησης που συχνά του προσάπτεται, καθώς και ότι είναι το "νούμερο 2 της κυβέρνησης". «Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει νούμερα» είπε χαριτολογώντας και πρόσθεσε: «Είμαστε συλλογική ομάδα» «Θέλαμε να πετύχουμε συλλογικούς στόχους και να εντάξουμε τις δυνατότητές μας σε ένα συλλογικό όραμα για αυτό μπήκαμε στην Αριστερά και είμαστε περήφανοι για αυτό».

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρα προβλήματα, πολέμου και επιπλέον το προσφυγικό και τις απροσδιόριστες συνέπειες του Brexit. Ωστόσο υπογράμμισε ότι οι άμεσες συνέπειες θα είναι διαχειρίσιμες, καθώς η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί. Επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας έχει υλοποιηθεί και μπορούμε πλέον να δούμε ένα «συνολικό σχέδιο για έξοδο από τα Μνημόνια».

Πρώτος πυλώνας του σχεδίου αυτού είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, η δίκαιη δηλαδή ανάπτυξη. Σε αντιδιαστολή με τις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση θεωρεί ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης η κοινωνική προστασία και το κοινωνικό κράτος. Μάλιστα ακόμα και σε μελέτη του ΔΝΤ αναφέρεται ότι οι ανισότητες βλάπτουν την ανάπτυξη, συμπλήρωσε.

Μίλησε επίσης για την αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση κατά της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση των λιστών Λαγκάρντ και Μπόργιανς, καθώς έχουν σταλεί 1000 υποθέσεις στους εισαγγελείς. Στόχος όπως είπε ο κ. Δραγασάκης είναι «να οργανώσουμε την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής γιατί αν δεν το καταφέρουμε δεν θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό κράτος».

Όλοι πλέον αναγνωρίζουν το αυτονόητο, η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά φέρνει στην επιφάνεια μία πολυδιάστατη κρίση, είπε ο κ. Δραγασάκης και προσέθεσε ότι πρόκειται για μια κρίση προσανατολισμού της ίδιας της Βρετανίας, κρίση πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνείδηση των λαών, αλλά και κρίση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, της παγκοσμιοποίησης της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, των εκρηκτικών ανισοτήτων και αποκλεισμών.

Εξήγησε ότι ο κόσμος που αποφάσισε την έξοδο της χώρας τους στο δημοψήφισμα της Βρετανίας ήταν τα θύματα της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης, του φόβου, αντίδραση κοινωνικών στρωμάτων που ήδη από την εποχή του Θατσερισμού είχαν δεχθεί σκληρά πλήγματα στα δικαιώματά τους. Αυτή την δυσαρέσκεια αξιοποίησαν δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις. «Η εκστρατεία για το Brexit ήταν των αντιδραστικών και όχι προοδευτικών δυνάμεων οι οποίες τώρα στέκονται αμήχανες διότι η πολιτική της εξόδου από την Ε.Ε. με την λογική της περιχαράκωσης είναι αδιέξοδη κυρίως για τα φτωχά και λαϊκά στρώματα που θα πληρώσουν τις συνέπειες».

Αντίθετα η επιλογή της συνεργασίας των λαών για την αλλαγή της πολιτικής στην Ε.Ε. και τον κόσμο και την επαναθεμελίωση σε νέες αξίες και αυτή τη στρατηγική επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντιδιαστολή το δικό μας δημοψήφισμα δε έθετε θέμα εξόδου από την Ε.Ε. αλλά αφορούσε την αποδοχή ή την απόρριψη του τελεσίγραφου των δανειστών. Ο ελληνικός λαός σε κλίμα τρομοκρατίας με το Grexit ως μόνιμη απειλή απέρριψε τότε την πρόταση των δανειστών δίνοντας παράδειγμα αντίστασης παγκόσμιας εμβέλειας. Αν το είχαμε αποδεχθεί θα είχαμε αποδεχθεί μια λιτότητα χωρίς τέλος.


Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο δημοκρατικό μέτωπο για την Κοινωνική Ευρώπη

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την γενικότερη οπτική της Αριστεράς στην κρίση αυτή, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η Αριστερά δε θα κερδίσει αν παρακολουθεί τις εξελίξεις φοβικά και αμυντικά.

Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη ευρωπαϊκή, αριστερή, ριζοσπαστική που αγωνίζεται για την επαναθεμελίωση της Ευρώπης, ώστε να την μετατρέψουμε από αναγκαίο κακό σε χώρο δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

 Όλοι τώρα αναγνωρίζουν το αυτονόητο: η Ευρώπη, ή θα αλλάξει, ή θα διαλυθεί, αυτό που πάντα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ευρώπη που γνωρίζαμε όλοι έχει αλλάξει» παραδέχονται όλοι τώρα και ο κ. Σόιμπλε και η κ. Μέρκελ. Το ερώτημα είναι σε πια κατεύθυνση τόνισε ο κ. Δραγασάκης. «Δεν είναι δυνατόν να λένε ότι θα αλλάξει η Ευρώπη και να προωθούν ταυτόχρονα την διατλαντική συμμαχία για το εμπόριο ερήμην των λαών, να αρνούνται τις ευθύνες για το προσφυγικό, ή για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση της ανάπτυξης. Δεν μπορεί να υπάρξει Ενωμένη Ευρώπη, αν τα κόστη και τα οφέλη δεν μοιράζονται δίκαια και αναλογικά.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να λένε ότι θέλουν να αλλάξει η Ευρώπη και την ίδια στιγμή να προωθούν τη διατλαντική συμφωνία για το εμπόριο και τις επενδύσεις ερήμην των λαών, να ανέχονται φορολογικούς παραδείσους και να υποθάλπουν το κοινωνικό ντάμπινγκ και το φορολογικό ανταγωνισμό. Δεν μπορούν αν λένε ότι θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη και την ίδια στιγμή να αρνούνται το μοίρασμα της ευθύνης για το προσφυγικό, την αμοιβαιοποίηση του χρέους, την από κοινού ώθηση της ανάπτυξης.

Χρειάζεται «ένα μεγάλο δημοκρατικό μέτωπο για την κοινωνική Ευρώπη εναλλακτικό παράδειγμα προς την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση των εκρηκτικών ανισοτήτων, των αποκλεισμών και των πολέμων. Μόνο έτσι μπορεί να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και αυτή είναι η πρόκληση που έχουν οι αριστεροί άνθρωποι σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Σχολιάζοντας τις ισπανικές εκλογές τόνισε ότι δεν είναι ήττα η τρίτη θέση της Αριστεράς στην Ισπανία και πρόσθεσε ότι η Αριστερά πρέπει να βγει μπροστά. «Με τις δυνάμεις και τις ιδέες μας, μπροστά και τολμηρά, χωρίς να περιμένουμε να αλλάξουν πρώτα οι συσχετισμοί, για να δράσουμε, αφού μόνο με τη δική μας παρέμβαση μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Αυτό είναι το μάθημα από τη δική μας πείρα, αυτό μας έδειξε η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου