28 Ιουνίου 2016

Σειρά επαφών Αλ. Τσίπρα με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.


Μπαράζ επαφών και συναντήσεων έχει από το πρωί ο πρωθυπουργός με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρχίζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

H κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Κατά την ανταλλαγή απόψεων επιβεβαιώθηκε η κοινή εκτίμηση των δύο ανδρών πως το μήνυμα που πρέπει να πάρει η Ε. Ε., από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι η ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής ατζέντας. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Σουλτς τόνισε πως η Μεγάλη Βρετανία αφού πήρε την απόφαση να φύγει από την ΕΕ, πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες το συντομότερο δυνατό, καθώς όσο δεν το κάνει, επωφελείται από το διπλό αυτό παιχνίδι.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερκαθώς και με τους εκπροσώπους των ευρωπαίων σοσιαλιστών και πρασίνων. Ο Αλέξης Τσίπρας, θα μετάσχει ως παρατηρητής σε συνεδρίαση των ευρωσοσιαλιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες προκειμένου να γίνει η Σύνοδος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι, την Παρασκευή. Πρόκειται για τη Σύνοδο η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Ρώμη (όπου επίσης είχε κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας) και είχε αναβληθεί εξαιτίας της πτώσης του αιγυπτιακού αεροσκάφους. Εφόσον πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια θα μεταβεί απευθείας στην Κίνα για την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Τρίτη
-08:00, συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
-08:45, συναντάται με την πρόεδρο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ.
-09:15, συνάντηση με τους Συμπροέδρους, Ρεμπέκα Χαρμς και Φιλίπ Λάμπερτς, και την αντιπρόεδρο Σκα Κέλερ, της Ομάδας Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
-13:15, θα συμμετέχει στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής).
-15:00-15:45 Άφιξη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
-16:00-16:30 Ανταλλαγή απόψεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
-16:45- 22:00 Εργασίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τετάρτη
-09:15-09:45 Άφιξη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
-10:00-12:30 Δεύτερη σύνοδος εργασιών- Άτυπη σύνοδος κορυφής των 27 κρατών-μελών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου