Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν

Την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο μετά από τόσα χρόνια μνημονίων εξέφρασε εξερχόμενος από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα πάει στους πολιτικούς αρχηγούς με πρόταση για απλή αναλογική.

«Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων που διαλύθηκαν τα πάντα. Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν» σημείωσε σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους  χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρώντας από την Κουμουνδούρου

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ΠΓ κατέληξαν στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους εδρών, σπάσιμο περιφερειών, και πιθανότατα μείωση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή του 3% για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.

Η παρέμβαση των 53 πάντως δεν πέρασε ασχολίαστη στην ΠΓ, αφού τέθηκε από τον γραμματέα του κόμματος, Παναγιώτη Ρήγα και εκφράστηκε ενόχληση εντός του κομματικού οργάνου. Ο ίδιος ο Πάνος Λάμπρου εκ μέρους των 53 εμφανίστηκε με αυτοκριτική διάθεση για τη κίνηση της διαρροής.

Η τελική πάντως πρόταση θα γραφεί μέσα στην εβδομάδα , αφού πρώτα θα προηγηθούν πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς και εν συνεχεία θα παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το ερχόμενο ΣΚ 25-26 Ιουνίου.

Πηγές της Κουμουνδούρου σημειώνουν πως στόχος είναι η διερεύνηση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων με όλα τα κόμματα.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί με την πρόθεση υπέρ της απλής αναλογικής, προκειμένου να διερευνήσει και τις προθέσεις των άλλων κομμάτων. Δεδομένη θεωρείται η άρνηση της ΝΔ ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα 2/3 της Βουλής για να τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.